Ενας στους τρεις εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα άλλαξε σχέση εργασίας μετά την πανδημία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το γεγονός ότι για έναν στους πέντε εργαζομένους που είχαν τεθεί σε αναστολή, ο εργοδότης τού ζητούσε να εργαστεί!
Ειδικότερα, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διερευνήθηκαν οι μεταβολές της σχέσης εργασίας μετά την πανδημία, η σχέση της τηλεργασίας με τον χρόνο εργασίας καθώς και την εργασία στην περίοδο της αναστολής σύμβασης.
Πιο συγκεκριμένα, στα βασικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται:
– Το 33% των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.
– Το 19% των εργαζομένων δήλωσαν ότι μετά την πανδημία συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
– Κατά το διάστημα της τηλεργασίας, το 35% των απασχολουμένων που εργάζονταν με αυτή τη μορφή δήλωσαν ότι εργάζονταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό τους.
– Το 18% των εργαζομένων δήλωσαν ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή τους ήταν σε αναστολή ο εργοδότης τούς ζητούσε να εργαστούν.
– Περίπου 4 στους 10 εργαζομένους (39%) δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας τους. Σημειώνεται ότι ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης από τον Μάρτιο του 2020 έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω τη μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τους εργαζομένους.
– Περίπου 6 στους 10 εργαζομένους (59%) δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη αισιοδοξίας για την εξέλιξη των αμοιβών τους. Ο δείκτης εξέλιξης των αμοιβών έχει επιδεινωθεί κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2020.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ «είναι ξεκάθαρο πως η εργασία και οι εργαζόμενοι χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη και πως οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται όσο επιλέγονται η ημιαπασχόληση, η εργασιακή ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές ως μέσα αύξησης της ανταγωνιστικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας».
Στο μεταξύ, εκτός πληρωμών της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το επίδομα 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Μαΐου βρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αυτοί που δικαιούνται να πάρουν τα χρήματα θα τα πάρουν, υπάρχει όμως μία διαδικασία σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει διασταύρωση και έλεγχος των στοιχείων καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έγιναν λάθη από τις επιχειρήσεις, έγιναν παραπάνω από μία αίτηση, δεν έγιναν αιτήσεις από τους εργαζομένους για επιβεβαίωση της αναστολής, δηλώθηκαν λάθος iban.
Ειδικότερα υπήρξαν 29.478 αιτήσεις που δεν πληρώθηκαν καθώς για 21.030 περιπτώσεις δεν βρέθηκε δήλωση εργαζομένου, γίνεται επανέλεγχος 7.380 περιπτώσεων, 42 περιπτώσεις θα πληρωθούν από την ΑΑΔΕ και σε 125 περιπτώσεις δηλώθηκαν λάθος iban.
Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων και εφόσον οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα ποσά θα καταβληθούν στους εργαζομένους σε νέα πληρωμή από το υπουργείο Εργασίας.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ