Στο μισό τα πρόστιμα για συνταξιούχους που δουλεύουν

Στο μισό πέφτουν τα πρόστιμα για συνταξιούχους που δουλεύουν, με τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Η μείωση κατά 50% που έχει ως στόχο την εκλογίκευση των ποινών αυτών αφορά όχι μόνο όσους συνταξιούχους θα εντοπιστούν από τώρα και στο εξής να εργάζονται «είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες» αλλά και όσοι εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα από τους ελέγχους που έχουν γίνει.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι «παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό εις βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα της αυτοαπασχόλησης, που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%, ο δε φορέας δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις με μέχρι του ύψους του ενός τετάρτου της σύνταξης. Για δηλώσεις που η υποχρέωση υποβολής τους ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ο προβλεπόμενος καταλογισμός του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται κατά 50%».
Πρόκειται δηλαδή για μείωση έως 50% στα πρόστιμα που επέβαλαν ή θα επιβάλουν τα Ταμεία σε όσους συνταξιούχους εντοπισθούν –μέσα από τις διασταυρώσεις- όταν απασχολούνταν είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να το έχουν δηλώσει.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή η αλλαγή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια εκλογίκευσης των ποινών που επιβάλει το Δημόσιο σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Με σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας να είναι άνεργα και τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς να αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος, αρκετοί συνταξιούχοι βγήκαν εκ νέου στην αναζήτηση εργασίας, ενώ όσοι κατάφεραν να βρουν δουλειά, το κράτησαν κρυφό για να «καρπωθούν» το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος. Την ίδια στιγμή και ο εργοδότης ήταν ευνοημένος από αυτή την κατάσταση καθώς δεν χρειαζόταν να καταβάλει εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και την προσφορά «μαύρης εργασίας» ως διαπραγματευτικό χαρτί για έναν μειωμένο μισθό ή για ελαστικό ωράριο.

πηγή: DYTIKOS LOGOS