Από το 2016 και μετά η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών ρεύματος

Προβλέπεται να τοποθετηθούν πιλοτικά σε 200.000 κατοικίες

Από το 2016 και μετά, και όχι από το 2015 όπως αρχικά υπολογιζόταν, θα κάνουν όπως όλα δείχνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι έξυπνοι μετρητές ρεύματος σε κατοικίες και καταστήματα.

Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν στελέχη της αγοράς έπειτα από τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στο σχετικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης συνολικά 200.000 έξυπνων μετρητών πανελλαδικά.

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου και είχε αρχική καταληκτική προθεσμία τις 22 Σεπτεμβρίου. Επειτα από ενστάσεις και προσφυγές ενδιαφερομένων επενδυτών μετατέθηκε για τις 3 Νοεμβρίου, εν συνεχεία για το τέλος του 2014, και προ ημερών κατόπιν νεότερων αιτημάτων από εταιρείες για τις 30 Ιανουαρίου 2015.

Αιτία για τις συνεχείς παρατάσεις, όπως λένε στελέχη της αγοράς, είναι ότι κανείς από τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές δεν φαίνεται να πληροί το σύνολο των προδιαγραφών για την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών έτσι όπως ορίζονται στο διαγωνισμό. Σαν συνέπεια οι εταιρείες υποβάλλουν παρατηρήσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ εκδίδει συμπληρώματα της προκήρυξης, αυτές υποβάλλουν εκ νέου σχόλια, εκείνος εκδίδει νέα συμπληρώματα, κ.ο.κ.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 200.000 έξυπνων μετρητών σε κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά).

Θυμίζουμε ότι το έργο συνολικού προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τον «πιλότο» πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση των 7 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Δεδομένου όμως ότι η κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να έχουν αντικαταστήσει το 80% των συμβατικών μετρητών με έξυπνους ψηφιακούς μέχρι το 2018, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα επιτύχει τα χρονοδιαγράμματα.

Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με διαφορετικές χρεώσεις, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για τον καταναλωτή, οι “έξυπνοι” μετρητές θα αλλάξουν ριζικά τη μέχρι σήμερα σχέση του με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο θα ειδοποιείται για την κατανάλωση ρεύματος ή για προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες καθώς και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής του για διάστημα 24 μηνών.

Τέλος 2015 – Ποιοι ενδιαφέρονται

Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι με βάση τα πιθανά χρονοδιαγράμματα, ακόμη και αν προσφορές στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ υποβληθούν στις 30 Ιανουαρίου, (δικαιολογητικά, τεχνικές και οικονομικές), το ποιοί προκρίνονται στην επόμενη φάση, υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθεί το Μάρτιο.

Αμέσως μετά, οι εταιρείες θα εγκαταστήσουν δείγματα των μετρητών τους στα εργαστήρια του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου αυτός να κάνει δοκιμές για να πιστοποιήσει τη συμβατότητά τους. Υπολογίζεται ότι αυτό δεν θα έχει γίνει πριν το Μάιο. Τότε λοιπόν, όσοι από τους επενδυτές περάσουν με επιτυχία τις τεχνικές δοκιμές, θα κληθούν να ανοίξουν τις οικονομικές τους προσφορές.

Δεδομένου των ενστάσεων που υπάρχουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, υπολογίζεται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, οπότε και η φθηνότερη εταιρεία θα ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου. Αλλοι δύο-τρεις μήνες θα περάσουν μέχρι και την τελική υπογραφή της σύμβασης (έγκριση από Ελεγκτικό Συνέδριο, κ.ά), φθάσαμε επομένως στο φθινόπωρο- χειμώνα του 2015.

Σημειωτέον ότι η προκήρυξη ορίζει πως ο ανάδοχος υποχρεούται να εγκαταστήσει μέσα σε 9 μήνες τους πρώτους 10.000 μετρητές, που σημαίνει ότι πρέπει και να κατασκευάσει ένα data center με τον απαραίτητο εξοπλισμό, το οποίο θα υποδέχεται τα μετρητικά δεδομένα, κ.ο.κ.

Μεταξύ των εν δυνάμει συμμετεχόντων στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ είναι οι ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ, Intrakat, OTE, Enelco, ενώ μεταξύ των εταιρειών που προμηθεύουν μετρητές συγκαταλέγονται ονόματα όπως των Landis +Gyr, Itron, Elgama, κ.ά.

Φιντικάκης Γιώργος

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ