Δέσμευση Φωτίου για παραχώρηση του χώρου της Εργατικής Εστίας, για μικρές και μεγάλες ηλικίες

Διπλή ήταν η δέσμευση της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώς Φωτίου, μετά τη ξενάγησή της στον χώρο της Εργατικής Εστίας 1.500 τ.μ., στον οποίο φιλοξενούνται περί τα τριάντα νήπια όλα κι όλα και ο υπόλοιπος χώρος είναι αναξιοποίητος.

Η κ. Υπουργός επισκέφτηκε την πόλη μας την Πέμπτη 16 Μαΐου, αργά το μεσημέρι για δύο περίπου ώρες.

Δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένας τέτοιος χώρος, αυτός που ο Δήμος διεκδικεί για φιλοξενία των ατόμων της τρίτης ηλικίας, αφήνεται και ρημάζει με απίστευτη υποδομή και αντικείμενα στις ζελατίνες τους που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Θεατράκι με καθίσματα σχεδόν αχρησιμοποίητα, με προβολείς και ηλεκτρική υποδομή, είναι εκεί και σκονίζονται δέκα χρόνια τώρα.

Ένας χώρος που μαραζώνει και από την κλεισούρα και γερνάει.

Εντυπωσιασμένη αλλά και προβληματισμένη για την περιουσία του Δημοσίου που δεν την αξιοποιεί κανένας έως σήμερα.

Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης κατά την ξενάγηση της κ. Υπουργού, πρώτα στο χώρο του Παιδικού Σταθμού, της ζήτησε να αξιοποιηθεί ο υπόλοιπος χώρος ο οποίος σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές μπορεί να φιλοξενήσει έως 120 νήπια, δηλαδή 80 επιπλέον από τα σημερινά, εξασφαλίζοντας στέγη για παιδιά συμπολιτών μας, τη στιγμή που ένας παιδικός Σταθμός του Δήμου μας λειτουργεί μάλιστα σε ενοικιαζόμενο χώρο.

Αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του παιδικού σταθμού η κ. Φωτίου, δήλωσε ικανοποιημένη από την κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν και συνεχάρει τη διευθύντρια του σταθμού και το προσωπικό για την τάξη και την καθαριότητα που επικρατεί στον χώρο.

Στη συνέχεια η κ. Υπουργός με τον Δήμαρχο κ. Καπλάνη, την Αντιδήμαρχο κ. Κοσμίδου, τη Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη μας κ. Πετράκου, το στέλεχος του κ. Πανόπουλο και παράγοντες του υπουργείου πήγαν στο διπλανό κτήριο για το οποίο ήταν εξαρχής η αιτία επίσκεψης της υπουργού στην πόλη μας.

Η ίδια σοβαρά προβληματισμένη από το κτήριο που ακόμα και οι τουαλέτες του είναι σχεδόν αχρησιμοποίητες, ευάερο και ευήλιο, με ανέσεις και χώρους βοηθητικούς, με ασανσέρ και ράμπες, με πυροσβεστήρες στα πλαστικά τους κ.ά, είναι κλειδωμένο.

Γενική αντίληψη ήταν πως ο χώρος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αλλαγές για να γίνει λειτουργικός.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής της, ρωτήσαμε την κ. Φωτίου εάν τελικά θα ανταποκριθεί στα αιτήματα του Δημάρχου τόσο για χρήση του χώρου του παιδικού σταθμού που περισσεύει όσο και για τον κυρίως χώρο για τη φιλοξενία των ηλικιωμένων.

Η κ. Φωτίου χωρίς δισταγμό απάντησε καταφατικά, αναφέροντας πως υπάρχει Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις μεγάλες ηλικίες που χρηματοδοτεί τα πάντα και μπορεί να εφαρμοστεί στον χώρο.

Πρόκειται για το πρόγραμμα “Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης” και μας δήλωσε πως θα υπογραφεί τριμερής προγραμματική  συμφωνία μεταξύ Υπουργείου, ΟΑΕΔ και Δήμου και θα υλοποιηθεί το αίτημα του Δήμου.

Όσον αφορά το αίτημα για τη φιλοξενία Παιδικού Σταθμού του Δήμου στον χώρο της Εργατικής Εστίας ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να στείλει στο Υπουργείο τα σχέδια του χώρου προκειμένου οι μελετητές του, να δουν πως μπορούν να συνυπάρξουν αυτές οι δύο δομές.

Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης και της δέσμευσης της κ. Φωτίου την ευχαρίστησε και την διαβεβαίωσε πως θα της στείλει τα σχέδια και ότι άλλο χρειαστεί προκειμένου να τρέξουν και τα δύο έργα.