Κατατέθηκε ο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1”, αυξήθηκαν οι συζητήσεις για τις Δημοτικές εκλογές στην πόλη μας

 

Με την κατάθεση του σχεδίου “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1” από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη στη Βουλή, μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, που κατά το Νομοσχέδιο θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

Στην πόλη μας βεβαίως δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τα πράγματα όσον αφορά τους υποψηφίους Δημάρχους και τους φορείς που θα τους στηρίξουν.

Το ότι το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, δε σημαίνει πως δεν έχουν γίνει οι πρώτες επαφές και συζητήσεις μεταξύ φορέων και ατόμων που ίσως να θελήσουν να είναι υποψήφιοι για το Δημαρχιακό Θώκο στις επόμενες Δημοτικές εκλογές στην πόλη μας.

Το τελικό σκηνικό και ο αριθμός των υποψηφίων, θα εξαρτηθεί από τη φημολογούμενη συμμετοχή του π. Δημάρχου της πόλης μας κ. Λάμπρου Μίχου σε αυτές.

Εάν ο κ. Μίχος αποφασίσει να πάρει μέρος, είναι πιθανότατο να υπάρξουν σε πρώτη εκτίμηση, δύο τουλάχιστον συνδυασμοί λιγότεροι στη μάχη των εκλογών, από εκείνους που πήραν μέρος το 2014.

Οι κ.κ. Βασιλάκος και Φέγγη όπως δείχνουν τα πράγματα θα συστρατευθούν μαζί του, χωρίς να είναι όμως απόλυτα βέβαιο τουλάχιστον για τον πρώτο.

Ανεξάρτητα από το τι θα πράξουν οι παραπάνω τρεις, ο αριθμός των συνδυασμών που πήραν μέρος στις προηγούμενες εκλογές προβλέπεται να  μειωθεί κατά δύο ακόμα συνδυασμούς σε σχέση με εκείνες του 2014.

Από ότι φημολογείται η Δημοτική Σύμβουλος κ. Νίκη Σιαραμπή δεν θα κατεβάσει δικό της συνδυασμό όπως και ο κ. Μιχάλης Νικητάκης, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα παραιτήθηκε και από Δημοτικός Σύμβουλος.

Παραδοσιακά το ΚΚΕ θα πάρει μέρος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στις Δημοτικές εκλογές με νέο πρόσωπο επικεφαλής της προσπάθειας, ενώ πιθανότατα να υπάρξει και συμμετοχή της Αριστερής Κίνησης “ΑΝΤΙ-ΘΕΣΕΙΣ” στην οποία επικεφαλής ήταν ο κ. Γουρλάς ή κάποιας άλλης από το αριστερό περιβάλλον.

Ο κ. Μιχάλης Γιάγκας εμφανίζεται διατεθειμένος να συμμετάσχει πάλι, στοχεύοντας αυτή τη φορά την πρώτη θέση, το βράδυ των εκλογών.

Η παράταξή του εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με το παρελθόν, παρά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Σωτηρόπουλου, αφού πλαισιώνεται και με με νέα άτομα γνωστά στην πόλη μας και πετυχημένα στον εργασιακό τους χώρο. Ενώ ο ίδιος με τις παρεμβάσεις του έχει κατορθώσει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο.

Το τελευταίο διάστημα επίσης, ακούγονται και γράφονται διάφορα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και το Δήμαρχο κ. Καπλάνη.

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει δημόσια Καπλάνη και άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει αποφασιστεί εάν αυτό είναι προς το συμφέρον του κ. Δημάρχου ή όχι.

Δεν αποκλείεται πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει δικό του υποψήφιο, ακούγεται μάλιστα και το όνομα της υποψήφιας και στο δεύτερο γύρο να υποστηριχτεί ο κ. Καπλάνης.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών, εάν προηγηθούν αυτών των Δημοτικών, για την επίσημη ή μη συμπόρευση των δύο (Καπλάνη – ΣΥΡΙΖΑ).

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα καθαρά στρατηγικής που πρέπει να ζυγιστεί η όποια απόφαση πριν παρθεί.

Όσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος εκλογής του Δημάρχου, υπάρχουν λεπτομέρειες προς μελέτη.

Αφήσαμε τελευταία τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όχι γιατί είναι ο αδύναμος κρίκος, αλλά γιατί κατά την άποψη μας θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των επόμενων Δημοτικών εκλογών.

Το ποσοστό της εμφανίζεται σε σχέση με το παρελθόν ενισχυμένο στην πόλη μας και η Τοπική Οργάνωσή της να λειτουργεί περισσότερο συντονισμένη απ΄ ότι στο παλαιότερα.

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα από το χώρο της Ν.Δ., σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, είτε να κατέβει με δικό της συνδυασμό στις Δημοτικές Εκλογές, είτε να υποστηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο.

Η διαφορά με το παρελθόν θα είναι πως στη δεύτερη περίπτωση θα ανακοινωθεί επίσημα η στήριξη του προσώπου που θα επιλεγεί.

Όχι ανεπίσημα αλλά με ξεκάθαρο τρόπο, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές.

Πάντως μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι θα πράξουν στελέχη και μέλη της Ν.Δ., που εκλέχτηκαν με τον συνδυασμό του κ. Καπλάνη στις προηγούμενες εκλογές και κατέχουν θέσεις ευθύνης στη σημερινή Διοίκηση, όπως ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος π.χ. και άλλοι.

Θα παραμείνουν με τον σημερινό Δήμαρχο, ιδιαίτερα εάν εκείνος συνεργαστεί επίσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα ακολουθήσουν την οποία απόφαση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

Εδώ υπάρχει θέμα…

Εάν τέλος πάντων, επαληθευτούν τα παραπάνω σενάρια περί υποψηφίων, προκύπτει ένα άλλο ερώτημα:

Τι είδους εκλογική αναμέτρηση θα έχουμε;

Το ενδιαφέρον του κόσμου θα καθοδηγηθεί στο διπολισμό μεταξύ ΚΑΠΛΑΝΗ και ΜΙΧΟΥ, πράγμα που θα δυσκολέψει τον κ. Γιάγκα ή θα είναι εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Καπλάνη και των υπόλοιπων υποψηφίων, υπόθεση που θα ωφελήσει τον κ. Γιάγκα;

Σύντομα πάντως και με την ανακοίνωση των προθέσεων του κ. Λάμπρου Μίχου, θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και να βγάλουμε περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα.

Το ερχόμενο Φθινόπωρο ίσως να γνωρίζουμε περισσότερα και να έχουμε πιο χειροπιαστές ενδείξεις και εκτιμήσεις…