ΕΝΦΙΑ: Αλλα δείχνουν τα εκκαθαριστικά, άλλα πληρώνουν οι πολίτες

Να μη πληρώσουν ΕΝΦΙΑ όσοι πήραν τα εκκαθαριστικά, πριν ελέγξουν πρώτα στο Taxisnet αν τους έγινε –ή όχι- ο συμψηφισμός με επιστροφές φόρου που δικαιούνται, καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό φόρου, αλλά το εκκαθαριστικό δεν αποτυπώνει το πραγματικό ποσό που οφείλουν να πληρώσουν! Και αυτό γιατί το βράδυ του Σαββάτου έγιναν μαζικοί συμψηφισμοί με πιστωτικά υπόλοιπα που είχαν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Για τους «τυχερούς» που -μετά τους συμψηφισμούς- οφείλουν να πληρώσουν λιγότερα ή εξόφλησαν, το εκκαθαριστικό σημείωμα και η ανάλυση δόσεων εξακολουθεί να μη δείχνει καμία έκπτωση. Το πραγματικό ποσόν οφειλής αποκαλύπτεται μόνο εάν βγουν από το περιβάλλον υποβολής δηλώσεων Ε9 και ΕΝΦΙΑ, για να μπουν στον ατομικό λογαριασμό τους και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση, για να βρουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης».

Εκεί θα διαπιστώσουν εάν το ποσό καταβολής είναι ίδιο ή μικρότερο από όσα γράφει το εκκαθαριστικό τους. Αν δεν προσέξουν και σπεύσουν να πληρώσουν όσα αναγράφει το εκκαθαριστικό τους, τότε θα προκληθεί «διπλοπληρωμή» και υπερείσπραξη φόρων. Δηλαδή ενώ η ΑΑΔΕ «πάτσισε» τα χρέη της με τα χρέη τους, θα βρεθούν ξανά με πιστωτικά υπόλοιπα που θα τους χρωστά και θα πρέπει να τους συμψηφίσει στο μέλλον η εφορία.

Για όσους έγιναν ήδη οι συμψηφισμοί μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, αλλά διαπιστώνουν ότι δεν εξόφλησαν αλλά θα πληρώσουν υπόλοιπο οφειλής, πρέπει να αλλάξουν και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που αναγράφουν τόσο το «δοσολόγιο» όσο και το εκκαθαριστικό, ώστε για μη βρεθούν εκτεθειμένοι.

Για παράδειγμα: αν το εκκαθαριστικό έδειξε να πληρωθεί ΕΝΦΙΑ 600 ευρώ σε 6 δόσεις των 100 και διπλή δόση 200 ευρώ τον Οκτώβριο, αλλά από συμψηφισμό πχ 400 ευρώ το χρέος μειώθηκε στα 200 ευρώ, τότε δεν θα πρέπει ο οφειλέτης να υποχρεώνεται να πληρώσει 200 ευρώ τον Οκτώβριο, γιατί έτσι εξοφλεί εφάπαξ και χάνει το δικαίωμα στις 6 δόσεις. Καινούργια εκκαθαριστικά πριν τον Οκτώβριο πρέπει να δείξουν «διπλή δόση» 67 ευρώ τον Οκτώβριο και άλλες 4 δόσεις των 33 ευρώ ως τον Φεβρουάριο. Η ΑΑΔΕ θα επιλύσει το ζήτημα, ώστε να μη καταστεί ληξιπρόθεσμος αν δεν πληρώσει 200 ευρώ τον Οκτώβριο.

Ακόμα χειρότερα, κάποιοι πιο «άτυχοι» διαπιστώνουν ακόμα ότι παραμένουν αμείωτες και οι «οφειλές εκτός ρύθμισης» αλλά και οι «επιστροφές φόρου» που δικαιούνται! Για αυτούς παραμένει η απορία αν και πότε θα γίνουν συμψηφισμοί ή τι πρέπει να πράξουν τελικά οι ίδιοι.

Ιδανικά θα πρέπει άμεσα ή μέχρι και την πληρωμή της α΄και β΄δόσης στα τέλη Οκτωβρίου, η ΑΑΔΕ να κάνει και για αυτούς τους σωστούς συμψηφισμούς. Θα το καταλάβουν ψάχνοντας στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα διαπιστώσουν αν οι «οφειλές εκτός ρύθμισης» παραμένουν στο ύψους του εκκαθαριστικού που εκδόθηκε, ή αν άλλαξε για να μπορέσουν να πληρώσουν ολιγότερα.

Αν δεν γίνει ως τότε ο πολυπόθητος συμψηφισμός, με επιστροφές που δικαιούνται, οι λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους είναι:

α) να εξοφλήσουν μόνοι τους την οφειλή, οπότε το πιστωτικό υπόλοιπο θα παραμείνει άθικτο

β) να καταβάλουν μόνον την α΄και β΄δόση τον Οκτώβριο, αναμένοντας να τους γίνει συμψηφισμός τον Νοέμβριο, όπου θα αφαιρεθεί και η πληρωμή του Οκτωβρίου. Και τότε θα φανεί αν θα πληρώνουν λιγότερα τους επόμενους μήνες ή, αντιθέτως, αν εξόφλησαν και δικαιούνται τυχόν ξανά επιστροφής φόρου λόγω υπερείσπραξης.

γ) να σπεύσουν πριν τα τέλη Οκτωβρίου να αιτηθούν με e-mail από την εφορία να τους επιστραφεί ή να συμψηφιστεί το πιστωτικό ποσό που δικαιούνται.

Δικαιούχοι τέτοιας επιστροφής είναι ιδιοκτήτες που έχασαν ενοίκια «δια νόμου» λόγω του lockdown, όσοι πλήρωσαν φόρους στην καραντίνα αν και είχαν ανασταλεί, όσοι πήραν επιστροφή φόρου εισοδήματος ή είχαν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο πριν ψηφιστεί τον Ιούλιο η έκπτωση 2% του ποσού οφειλής. Για όλους αυτούς τα πιστωτικά υπόλοιπα εμφανίζονται σαν «επιστροφές φόρου» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο Taxisnet.

πηγή: News4mee – Κωστής Πλάντζος