Σύψας: Τέλη Φθινοπώρου το δεύτερο κύμα του ιού – Πρόβλημα ανεφοδιασμού με εμβόλια της κοινής γρίπης

Ορθή χαρακτήρισε την ανησυχία μετά τα 43 νέα κρούσματα χτες, καθώς έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα βόρεια σύνορα μας όσο οι χώρες του βορρά (Σερβία, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία) έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και παρότι έχουμε κλείσει τα σύνορα μας, έχοντας αφήσει μία από τις 7 εισόδους, παρόλα αυτά είχαμε σημαντικό πρόβλημα είπε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας.

Ο πρώτος κίνδυνος για το καλοκαίρι, που είναι ο εισαγόμενος τουρισμός, υπάρχει, είπε ο κ. Σύψας, αναγκάστηκε η πολιτεία να πάρει τα μέτρα τα οποία πήρε, δηλαδή να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τη Σερβία και πραγματικά είναι ένα πολύ ανησυχητικό γεγονός, όπως ανέφερε ο καθηγητής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να δούμε μέτρα για οποιαδήποτε χώρα έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, επισημαίνοντας πως είναι πιθανόν να ληφθούν κι άλλα μέτρα, αν χρειαστεί.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία, ο κ. Σύψας είπε πως υπάρχουν επιδημιολογικοί παράγοντες, οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί παράγοντες, πρόκειται δηλαδή για έναν συνδυασμό, διατηρώντας πάντα, σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο στο άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία, μεγάλες επιφυλάξεις και μεγάλη επιφυλακή, θα γίνουν πολλά τεστ σε όλες τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, σημείωσε ο κ.Σύψας, αναμφίβολα η Βρετανία θα κλείσει, όπως συμβαίνει και για κάθε χώρα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σύψας από τότε που άνοιξαν τα σύνορα, από τις 15 Ιουνίου δηλαδή, το ¼ των κρουσμάτων είναι ορφανά, δηλαδή είναι έλληνες οι οποίοι δεν ταξίδεψαν και δεν ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτες κάτι που σημαίνει, όπως είπε ο καθηγητής, ότι υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινωνία μας και κάθε γεγονός υπερμετάδοσης (σ σ πανηγύρι, συνωστισμός, μπαράκια) μπορεί να οδηγήσει σε τοπικές εκρήξεις, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που γίνεται και τονίζοντας πως αυτοί που διοργανώνουν τέτοιου είδους καταστάσεις ίσως να μην αντιλαμβάνονται ποιο κίνδυνο αναλαμβάνουν λέγοντας «αν μετά από ένα πανηγύρι σε δέκα μέρες δούμε ότι είχαμε εκατό κρούσματα ανάμεσα στους μετέχοντες και ενδεχομένως και κάποιο θάνατο ποια θα είναι η θέση αυτών που το διοργάνωσαν;)

Σε ερώτηση αν χρειάζεται να απαγορευτούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ο κ Σύψας απάντησε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να λάβει μέτρα, εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει έξαρση του ιού μέσα στο καλοκαίρι και μπαίνουμε σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη φάση χαλάρωσης , όπως τη χαρακτήρισε, κάνοντας λόγο για «σίγουρο ατύχημα αν συνεχιστούν αυτού του είδους τα πανηγύρια και οι συνωστισμοί».

Σημείωσε τέλος, πως μέσα με τέλη Φθινοπώρου αναμένεται ένα δεύτερο κύμα του ιού και αναφορικά με τα εμβόλια της κοινής γρίπης θα υπάρξει πρόβλημα ανεφοδιασμού και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

πηγή: Aftodioikisi.gr