Τα κρυφά μπόνους της ρύθμισης για τα χρέη στα Ταμεία

  • Κρυφά μπόνους, γκρίζες ζώνες αλλά και παγίδες κατασχέσεων περιλαμβάνει η ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που αναμένεται να μπει σε εφαρμογή στις αρχές της εβδομάδας, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και άμεση έκδοση εγκυκλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η απόφαση εξειδικεύει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης και αναμένεται να δημοσιευθεί ίσως και αύριο, ώστε από την Τρίτη να ξεκινήσουν και οι αιτήσεις, καθώς «οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θέτει πλέον σε κίνδυνο τα έσοδα των Ταμείων για το επόμενο διάστημα», όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Την τελευταία στιγμή, ωστόσο, υπήρξε παρέμβαση της τρόικας, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, περνάει από το μικροσκόπιο τόσο το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης όσο και το σχέδιο της εγκυκλίου που έχει ετοιμάσει το ΙΚΑ! Οι παρατηρήσεις της μπορεί να μεταβάλουν το περιεχόμενο των όρων της ρύθμισης ψαλιδίζοντας ενδεχομένως και κάποια από τα οφέλη που προβλέπει ιδίως για όσους «μεταπηδούν» από την παλιά στη νέα ρύθμιση.

Τα κρυφά μπόνους της ρύθμισης για τα χρέη προς τα Ταμεία εντοπίζονται σε τρία σημεία:

1 Στη μεγάλη μείωση ως και μηδενισμό των προσαυξήσεων που κερδίζουν όσοι είχαν ενταχθεί και παραμένουν συνεπείς στην παλιά ρύθμιση της «νέας αρχής» και μπορούν τώρα να «μεταπηδήσουν» στη νέα ρύθμιση επιλέγοντας ως και 100 δόσεις για το υπόλοιπο της οφειλής τους. Σε αυτή την περίπτωση ένας οφειλέτης που εντάχθηκε σε ρύθμιση 48 δόσεων από τον Ιούλιο του 2013, και συνεχίζει να είναι συνεπής μέχρι σήμερα, θα έχει αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης στην παλιά ρύθμιση ένα μπόνους μείωσης των προσαυξήσεων κατά 20% και επιπρόσθετα την αναδρομική μείωση του επιτοκίου από 8,75% στο 4,56%. Αυτές οι δύο εκπτώσεις γίνονται «για να επιβραβευθούν όσοι μέχρι τώρα δεν έχασαν καμία δόση», όπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Στην πράξη η αναδρομική μείωση των προσαυξήσεων οδηγεί στο παράδοξο να εμφανίζονται εκπτώσεις άνω του 100% στα πρόστιμα και τα τέλη καθυστέρησης, καθώς με την υπαγωγή ενός οφειλέτη στη νέα ρύθμιση και ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει, οι προσαυξήσεις για το υπόλοιπο της οφειλής μειώνονται επιπλέον κατά 30% (αν πάρει τις 72 δόσεις) έως και 90% (αν συνεχίσει με 12 δόσεις). Στην ουσία, θα έχει δηλαδή μια σωρευτική έκπτωση σε ποσοστό 50% έως και 110%!

2 Στη δυνατότητα που έχουν όσοι είναι ταυτόχρονα στην παλιά ρύθμιση έως 48 δόσεων (για ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2012) και στην πάγια των 12 δόσεων (για νέα χρέη από το 2013 και μετά). Σύμφωνα με την απόφαση και το νόμο που ψηφίστηκε, μπορούν να μεταφέρουν τα χρέη του 2013 στη νέα ρύθμιση (έως και 100 δόσεις) συνεχίζοντας να πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες έως το 2012 οφειλές τους με αναδρομική μείωση του επιτοκίου και των προσαυξήσεων.

3 Στον προσδιορισμό των λόγων «ανωτέρας βίας» που μπορούν να επικαλεστούν οι οφειλέτες στην περίπτωση που θα χάσουν τη ρύθμιση και θα υποβάλουν νέα αίτηση. Οι λόγοι ανωτέρας βίας δεν εξειδικεύονται ούτε στην απόφαση, αλλά ούτε και στο σχέδιο της εγκυκλίου του ΙΚΑ. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι ο οφειλέτης, μαζί με την αίτηση, θα προσκομίζει και στοιχεία που θα στοιχειοθετούν τους λόγους ανωτέρας βίας που επικαλείται για να ξαναμπεί στη ρύθμιση.

Ως λόγοι ανωτέρας βίας εξετάζεται να λαμβάνονται υπόψη η οικονομική δυσχέρεια που όμως θα αποδεικνύεται μέσα από τις φορολογικές -ίσως και περιουσιακές τους μέσω του Ε9- δηλώσεις.

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Εκτός από τα κρυφά μπόνους, όμως στον τρόπο εφαρμογής της ρύθμισης υπάρχουν και παγίδες:

● Η πρώτη έχει να κάνει με τις κατασχέσεις. Οι οφειλέτες θα πρέπει, μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ημερομηνία ένταξής τους, να μη χάσουν ούτε μία δόση και, κυρίως, να μην καθυστερήσουν καμία από τις τρέχουσες εισφορές τους. Αν μείνει απλήρωτη ή πληρωθεί εκπρόθεσμα μια δόση και τρέχουσα εισφορά σε αυτό το εξάμηνο, τότε αυτόματα ο οφειλέτης βγαίνει από τη ρύθμιση και ενεργοποιείται η διαδικασία κατασχέσεων. Μετά το εξάμηνο επιτρέπεται να καθυστερήσουν μέχρι 2 δόσεις ή να πληρώσουν μια δόση έπειτα από 2 μήνες.

● Η δεύτερη έχει να κάνει με το συμψηφισμό του ποσού των δόσεων από τις επιστροφές φόρου. Η επίμαχη παράγραφος αναφέρει ότι ακόμη και με ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται συμψηφισμός «μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των εναπομεινασών δόσεων». Δηλαδή σε οφειλή 25.000 ευρώ θα μπορεί να παρακρατούνται και να συμψηφίζονται επιστροφές φόρου μέχρι το ποσό των 3.571 ευρώ.

● Η τρίτη παγίδα αφορά εκείνους που δεν έχουν καθαρό φορολογικό μητρώο και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις για πλαστά και εικονικά τιμολόγια κ.λπ. Θα ελέγχονται πριν από την ένταξη στη ρύθμιση και, αν εντοπιστούν παραβάσεις, η αίτησή τους θα απορρίπτεται.

Γρίφος παραμένει αν τελικά θα ρυθμίζονται και τα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η απόφαση, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί στο τελικό της σχέδιο, μεταφέρει το γράμμα του νόμου, που λέει ότι στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Εδώ εξετάζεται να αλλάξει η διατύπωση ώστε ένας οφειλέτης με χρέη 1,3 εκατ. ευρώ να μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση των 72 δόσεων το 1 εκατ. ευρώ και να μεταφέρει σε δόσεις έως τον Ιούνιο του 2017 τις υπόλοιπες 300.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση εντάσσονται τα χρέη σε όλα τα Ταμεία (πλην ΝΑΤ) μέχρι τις 30/9/2014, με βασική προϋπόθεση να έχουν πληρωθεί οι τρέχουσες εισφορές από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η προθεσμία για ένταξη λήγει στην τελευταία εργάσιμη μέρα του Μαρτίου του 2015. Πέραν αυτής δεν θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση.

Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ ρυθμίζονται σε 100 δόσεις και άνω των 15.000 ευρώ σε περισσότερες έως και 72 δόσεις.

Οι δόσεις και οι εκπτώσεις από πρόστιμα και προσαυξήσεις με τη νέα ρύθμιση

Αριθμός δόσεων    Ποσοστό έκπτωσης
100 δόσεις                       10%
72                                      30%
60                                      50%
48                                      60%
36                                      70%
24                                      80%
12                                      90%
Εφάπαξ εξόφληση 100%

* Χρέη μέχρι 15.000 ευρώ ρυθμίζονται σε 100 δόσεις.

*Χρέη άνω των 15.000 ευρώ σε 12 έως 72 δόσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com