Κοινή τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήσανε τα Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ ΟΤΑ στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όπου η ΠΟΕ ΟΤΑ κατέθεσε τις απόψεις της και ζήτησε την αρωγή του ανώτατου συλλογικού οργάνου των αιρετών των δήμων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Ν. Τράκας «Δώσαμε όλοι μαζί τη μάχη μέσα από πολλά όμως προβλήματα» σημειώνοντας ότι οι πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ανέτρεψαν μια σειρά εργασιακών και άλλων κεκτημένων. Τόνισε ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ συνειδητά δεν αντέδρασε διότι επέλεξε να βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Τόνισε όμως επίσης ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν πρόκειται να δεχτούν την παγίωση των διατάξεων αυτών την επόμενη μέρα.
Ο κ. Τράκκας σημείωσε ότι η τροπολογία για ενοικίαση των απορριμματοφόρων των δήμων από τους εργολάβους, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και βάζει έντονη την ανησυχία της δρομολόγησης της ιδιωτικοποίησης στην καθαριότητας. Θύμισε στους δημάρχους ότι διαχρονικά αλλά και σε πρόσφατη συνεννόηση, τα δύο όργανα προασπίζουν από κοινού το δημόσιο χαρακτήρα στην καθαριότητα και ότι τώρα μετά την κρίση το πιστεύει και η κοινωνία. Ο κ. Τράκας υπογράμμισε ότι με την διάταξη αυτή, όχι μόνο ένας ιδιώτης χωρίς εξοπλισμό έρχεται να νοικιάσει τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων, αλλά και ότι η αρμοδιότητα έφυγε από το Δημοτικό Συμβούλιο και πήγε στην Oικονoμική Επιτροπή ιδιωτικοποιώντας τους χώρους της καθαριότητας με δημοκρατικό έλλειμμα.
Ψίχουλα χαρακτήρισε τα λεφτά που δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά αλλά και την εποχή του κορονοϊού ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι αυτή η υποχρηματοδότηση είναι ένας βασικός συντελεστής των πολιτικών επιλογών που οδηγούν στις ιδιωτικοποιήσεις.
Την υποχρηματοδότηση την συνδύασε και με την υποστελέχωση.
Ο κ. Τράκας αναφέρθηκε και στην μελέτη που εκπόνησε και παρουσίασε πρόσφατα η ΠΟΕ ΟΤΑ για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας η οποία αποκτάει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εποχή του κορονοϊού. Δεσμεύτηκε να καταθέσει επισήμως τη μελέτη στην ΚΕΔΕ καθώς όπως είπε η ΠΟΕ ΟΤΑ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και αυτό το κάνει με επιστημονική αρωγή.
Σημείωσε βέβαια ότι οι δήμοι βρίσκονται πολύ πίσω στον τομέα αυτόν και αναφέρθηκε ακόμη και στους Επόπτες Δημόσιας Υγείας που από τον νόμο θα έπρεπε να έχουν οι Δήμοι, αλλά το 80% δε τους διαθέτει.
Αναφέρθηκε και στην Δημοτική Αστυνομία που και εδώ η κρίση του κορονοϊού έδειξε πόσο απαραίτητη είναι και τόνισε ότι πρέπει να ασκηθούν από κοινού με την ΚΕΔΕ έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και οικονομική ενίσχυση.
Για τα Σχολεία εκτίμησε ότι οι δήμοι ειδικά με το άνοιγμα των δημοτικών δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν και ειδικά στην καθαριότητα που πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Θυμίζοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μείωση κατά 35% των εργαζομένων, ζήτησε από την ΚΕΔΕ να αγωνιστούν μαζί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στα σχολεία.
Πρόσθεσε δε ότι με την κινητικότητα εντείνεται το πρόβλημα και θα παρουσιαστούν τεράστια ελλείμματα προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι φεύγουν από τους Δήμους και πάνε στα Υπουργεία.
Το παράπονό του και την αγανάκτησή του εξέφρασε ο πρόεδρος των εργαζομένων και για το ότι δεν ανακοινώθηκε ούτε ένα επίδομα στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρά το γεγονός ότι και αυτοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην μάχη με τον κορονοϊό.
Εξέφρασε και την ανησυχία των εργαζομένων για τα Βαρέα και ανθυγιεινά υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση από αρμόδια Επιτροπή για την επανεξέταση τους. Και σ΄αυτό το σημείο ζήτησε την στήριξη της ΚΕΔΕ όχι μόνο για να μην υπάρξουν περικοπές, αλλά αντιθέτως να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες.
Τέλος ο κ. Τράκας αναφέρθηκε στο θέμα των Παιδικών Σταθμών και στον κίνδυνο να υπάρξουν μειώσεις αποδοχών με το τερματισμό των αδειών ειδικού σκοπού το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Το επόμενο διάστημα σημείωσε θα πρέπει να υπάρξουν και ειδικές απολυμάνσεις
Και εδώ ζήτησε την αρωγή της ΚΕΔΕ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των παιδικών σταθμών αλλά και των παιδικών χαρών.
Οι ανάγκες θα είναι τεράστιες είπε και αναφέρθηκε στις λεγόμενες εργολαβικές εργασιακές σχέσεις που δουλεύουν αφού κλείσει το σχολείο και όχι μέσα στο ωράριο. Θύμισε όμως και πάλι στους δημάρχους ότι οι καθαρίστριες αυτές πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ επί δεκαετία ενώ εξυπηρετούν σαφώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Κλείνοντας ο κ. Τράκας ζήτησε από την ΚΕΔΕ «να τα βάλουμε με ενιαία φωνή» στα παραπάνω ζητήματα. Τόνισε και πάλι ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης η ΠΟΕ ΟΤΑ υπέστειλε την σημαία των διεκδικήσεων και δέχτηκε να κάνει υποχωρήσεις ακόμη και εκεί που υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και φωνές εργαζόμενων. «Να μην εκληφθεί όμως αυτό ως αδυναμία» είπε χαρακτηριστικά. «Την επόμενη μέρα θα μας βρουν απέναντι» για την αποκατάσταση όλων διατάξεων που οδήγησαν σε μείωση των εργασιακών κεκτημένων και ζήτησε από την ΚΕΔΕ να βρεθεί αρωγός τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του επόμενου διαστήματος.
Θετικούς βρήκαν τους δημάρχους όλες οι διεκδικήσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ. Τα μέλη της ΚΕΔΕ με την επιφύλαξη του θέματος της ενοικίασης υποδομών καθαριότητας στους ιδιώτες, εξέφρασαν την απόλυτη συμφωνία τους σε όλα τα αιτήματα της ΠΟΕ ΟΤΑ κυρίως δια στόματος του προέδρου κ. Παπαστεργίου ο οποίος ζήτησε από μεριάς του να υπάρξει φυσική συνάντηση το επόμενο διάστημα να του παραδοθεί η μελέτη και να γίνει ένας προγραμματισμό και σχεδιασμός κοινών διεκδικήσεων.
Για τις ενοικιάσει ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι υπάρχει διττή ανάγνωση. Από την μία ξεπερνάει κάποια ανυπέρβλητα ζητήματα γραφειοκρατίας για την λειτουργία μηχανημάτων που χρειάζονται ειδικό χειρισμό σε δήμους που δεν διαθέτουν αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό, από την άλλη ανοίγει δρόμους για ιδιωτικοποιήσεις που όπως σημείωσε και η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη. Παραδέχθηκε όμως ότι ορισμένοι συνάδελφοι αξιοποιούν με αρνητικό τρόπο την διάταξη.
πηγή: MyOTA.gr