Στη θέση των τεκμηρίων έρχεται το περιουσιολόγιο, καθώς και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που λαμβάνουν υπόψη τη ρευστότητα του φορολογουμένου και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2015, τη μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, των συντελεστών φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στην ομιλία στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».
Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε επίσης ότι η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας που σηματοδοτεί το τέλος του Μνημονίου οφείλει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις εξασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Ανάλογη πρέπει να είναι και η στάση των εταίρων, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress test των τραπεζών δεν μπορεί παρά να ανοίξει τον δρόμο για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις 27 Νοεμβρίου 2012», σημείωσε ο υφυπουργός.
Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μαυραγάνης:
1. Τεκμήρια. Κατάργηση των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2015. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων (καταθέσεις, στοιχεία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κ.λπ.), γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να «αποσύρει» τα τεκμήρια. Στη θέση των τεκμηρίων έρχεται το περιουσιολόγιο, καθώς και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που λαμβάνουν υπόψη τη ρευστότητα του φορολογουμένου και το ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει-καταγράφει:
• Τις δαπάνες των φορολογουμένων για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.
• Τις χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.
• Τις δαπάνες τους για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης.
• Τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που εξοφλούν οι φορολογούμενοι.
• Το ποσό των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos).
• Τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια.
• Τα στοιχεία κατόχων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν συνολική χρέωση ή πίστωση άνω των 50.000 ευρώ.
• Τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά οι κάτοχοί τους πραγματοποιούν συναλλαγές στην Ελλάδα.
2. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα. Επίσης εξετάζεται η απόδοση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
3. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Στόχος είναι σε βάθος χρόνου να μειωθούν οι συντελεστές κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος συντελεστής να διαμορφωθεί στο 32% από 42% που είναι σήμερα.
4. Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η μείωση του συντελεστή στο 15% από 26% που είναι σήμερα.