Η πιθανή λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από το φθινόπωρο αν αυτό απαιτηθεί για λόγους υγειονομικής προστασίας από τον κορονοϊο, απειλεί να πλήξει το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», όπως προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα. Παράλληλα αναφέρει ότι από το υπουργείο Εργασίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι δικαιούχοι με τη φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και των παιδιών που οι μητέρες τους εργάζονται στον δημόσιο τομέα.
Όπως εξηγεί ο κ. Σπυρίδων, τους εμπλεκόμενους φορείς προβληματίζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με τα μισά σχεδόν παιδιά σε κάθε τμήμα για την αποφυγή διάδοσης του covid 19. Για να μπορεί, ωστόσο, να φιλοξενηθεί το σύνολο των παιδιών στις δομές, θα απαιτηθεί περίπου διπλάσιος αριθμός αιθουσών και προσωπικού, που σήμερα δεν υπάρχουν και συνακόλουθα θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κόστος λειτουργίας, που θα αναζητηθεί σε περιβάλλον νέας οικονομικής ύφεσης.
Αναφέρει, ακόμα, ότι η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα από το φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και εκτός απροόπτου θα μπορούν να φιλοξενηθούν στις δομές 140.000 – 145.000 παιδιά, ενώ εάν τελικά ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο, τότε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά περίπου 15.000 παιδιά.
πηγή: Aftodioikisi.gr