Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν πίσω στο πόστο τους μετά την ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τον εργοδότη που επαναλειτουργεί ή πλήττεται σημαντικά, μπορούν να μπαίνουν στο σχήμα της νέας εκ περιτροπής
H στήριξη του εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ ο οποίος θα βρεθεί να εισπράττει τη μισή αμοιβή, αν μπει στο νέο σχήμα δηλαδή της εκ περιτροπής εργασίας είναι ο πρώτος στόχος του οικονομικού επιτελείου το οποίο ακόμα επεξεργάζεται σενάρια για την επιδότηση των «κομμένων» μισθών.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ, οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν πίσω στο πόστο τους μετά την ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τον εργοδότη που επαναλειτουργεί ή πλήττεται σημαντικά, μπορούν να μπαίνουν στο σχήμα της νέας εκ περιτροπής, ώστε να εργάζονται κατ ελάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα, διακεκομμένα ή συνεχόμενα, με μισό μισθό. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποτραπεί το κύμα των απολύσεων.
Ωστόσο σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, στην πρόσφατη ΚΥΑ υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να ενταχθούν στην εκ περιτροπής απασχόληση.
«Η ΚΥΑ επισημαίνει ότι στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας που γίνεται ανά εβδομάδα – υποστηρίζει ο κ. Καρούζος- εντάσσεται τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
Αυτό σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να ενταχθεί μικρότερο ποσοστό, αλλά επιτρέπεται να ενταχθεί υψηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 60%, ή 70% ή και το 100% του προσωπικού της επιχείρησης.
Η ρύθμιση αυτή ανοίγει το «παράθυρο» ώστε ένας εργοδότης να μπορεί να ανακαλεί λίγες ημέρες πριν τη λήξη της αναστολής ή της παράτασής της οριστικά τον εργαζόμενο και να έχει έτσι το δικαίωμα να τον θέτει σε προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, μειώνοντας τις αποδοχές του.
Συνδυαστικά προκύπτει πως οι μόνοι εργαζόμενοι που προς το παρόν δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο είναι όσοι βρίσκονται ακόμη σε αναστολή από το πρώτο πακέτο των 45 ημερών και όσοι στη συνέχεια μπαίνουν στην παράταση της αναστολής για 30 ημέρες και έως την 31η Μαίου. Γι αυτούς τους εργαζόμενους σε αναστολή, για τους οποίους δεν ανακαλείται οριστικά η αναστολή τους από τους εργοδότες ισχύουν τα εξής προστατευτικά πλαίσια:
Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ (και όχι κλειστές με κρατική εντολή) οι οποίοι βγαίνουν από το πρώτο 45ήμερο της αναστολής κι εφόσον δεν γίνει οριστική ανάκληση από τον εργοδότη, καλύπτονται από την ρήτρα της πρώτης σχετικής ΚΥΑ της 23ης Μαρτίου, η οποία αναφέρει πως “οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020”.
Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν ή είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και μπαίνουν σε παράταση αναστολής από τον εργοδότη κι εφόσον η παράταση της αναστολής δεν ανακληθεί οριστικά από τον εργοδότη, τότε καλύπτονται από την ρήτρα που ορίζει πως “οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της παράτασης αναστολών, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης)”.
πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – Μαίρη Λαμπαδίτη