Το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο για τα μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο με επιστολές τους στους Δήμαρχο κ. Μίχο, Αντιδήμαρχο κ. Πουλάκη και τον ιατρό εργασίας του Δήμου τους ενημερώνει πως παρουσιάστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας.

Το Σωματείο επισημαίνει μεταξύ άλλων στις επιστολές του:

“…Την Παρασκευή 10/4/2020 διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίας Βαρβάρας που απασχολούνται στο όχημα για το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, εργάζονται με ελλιπή Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Επίσης ενώ το πλυντήριο κάδων είναι Μηχάνημα Έργου (Μ.Ε.), το όχημα οδηγείτε από εργαζόμενο που έχει προσληφθεί στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας ως οδηγός.

Το όχημα του πλυντηρίου κάδων απορριμμάτων χρησιμοποιεί υγρά χημικά καθαριστικά, εκτοξεύει και διασπείρει υγρά με τη μορφή νέφους στο πίσω μέρος του οχήματος και επάνω στους εργαζόμενους και σε συνδυασμό με τις εστίες μόλυνσης που προσεγγίζουν οι παραπάνω εργαζόμενοι, του τρόπου μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊου covid-19, τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ως νοσοκομείο φροντίδας για περιστατικά νόσου με κορονοϊο covid-19, το γεγονός ότι στο Δήμο μας παρουσιάσθηκε κρούσμα κορονοϊου οι εργαζόμενοι καλούνται να πλύνουν όλους αυτούς τους κάδους απορριμμάτων, έχει ως αποτέλεσμα η υγεία των εργαζομένων να εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και των συναδέλφων τους.

Για την προστασία καθενός εργαζομένου και ειδικά για το προσωπικό που θα απασχολείται στο πλυντήριο κάδων απορριμμάτων σας ζητούμε την άμεση χορήγηση και την λήψη των μέτρων προστασίας που προβλέπονται για την προφύλαξη και την προστασία της υγείας τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, των οδηγιών του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας…”

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΜΙΧΟ, ΠΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟ