Να μην χρησιμοποιούν μάσκες και γάντια μιας χρήσης κάλεσε τους πολίτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως τόνισε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδρίασε εχθές Πέμπτη 9 Απριλίου, για το θέμα της μάσκας αλλά και των γαντιών, και, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αποφάσισε να μην συστήσει στην παρούσα φάση την γενική χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό γιατί θεωρείται ότι τα πιθανά οφέλη είναι μικρότερα από την αύξηση κινδύνου «από μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που φαίνεται ότι έχουν οι πολίτες, με αποτέλεσμα να μην τηρούν τους κανόνες, όπως την απαραίτητη απόσταση από τους διπλανούς τους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας από τη χρήση της μάσκας θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο μέτρο, αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση απ’ όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.
Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιούνται οι μάσκες με βαλβίδες «γιατί είναι επικίνδυνες για την μετάδοση της νόσου», προσθέτοντας ότι αυτού του είδους οι μάσκες χρησιμοποιούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους.
Γιατί όχι γάντια
Επιπλέον, ο καθηγητής δεν συνέστησε ούτε τα πλαστικά γάντια στο γενικό πληθυσμό, που, όπως είπε, βλέπουμε να φορούν εκτός σπιτιού, όπως στα σούπερ μάρκετ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι προσφέρουν προστασία και δεν προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό. «Έχει υπολογιστεί ότι ακουμπάμε 3 έως 23 φορές ανά ώρα το πρόσωπό μας», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι με είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτό με μολυσμένο γάντια.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι πολλές φορές τα πλαστικά γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση και γι’ αυτό μπορούν εύκολα να φθαρούν και να αποκτήσουν μικρές τρύπες, με αποτέλεσμα να θεωρούμε ψευδώς ότι μας προστατεύουν. Τόνισε, επίσης, ότι πολλοί από αυτούς που φορούν γάντια δεν πλένουν μετά τα χέρια τους, κάτι που είναι λάθος, γιατί όταν τα πιάνουμε για να τα βγάλουμε, σε περίπτωση που έχουν μολυνθεί, μολύνουμε τα χέρια μας, ενώ υπογράμμισε ότι αν τα γάντια απορριφθούν σε δημόσιους χώρους αποτελούν εστία μόλυνσης. «Η Επιτροπή συστήνει να πάψουμε να φοράμε τα γάντια σε εξωτερικές δραστηριότητες και να τα αφήσουμε στους επαγγελματίες της Υγείας. Η καλύτερη άμυνα απέναντι στο ιό είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού», κατέληξε.
πηγή: Aftodioikisi.gr