Ψηφίστηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Ναι» με διευρυμένη πλειοψηφία

Με ευρεία πλειοψηφία -εντυπωσιακή για την παρούσα πολιτική συγκυρία- ψηφίστηκε χθες στη Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες.

Ο υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης με τον υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση και τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν τη ρύθμιση. Αυτά ωστόσο που χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέδειξε -σύμφωνα με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης- την πολιτική της μικροψυχία (ελάχιστοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν και πήραν τον λόγο για την κυβερνητική τροπολογία), όπως επίσης η βροχή άσχετων τροπολογιών (12 υπουργικές και 29 βουλευτικές) που κατατέθηκαν, αλλά και η προαναγγελία του υπουργείου Οικονομικών, διά του Γκίκα Χαρδούβελη, για την περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων των μεγαλοοφειλετών. Στην ομιλία του για την τροπολογία, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ”ανάσα” σε χιλιάδες συμπολίτες μας που σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, λόγω της κρίσης».

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως με τη ρύθμιση «επιδοκιμάζονται οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της» και σημείωσε ότι «παραμένει δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης και ελέγχου για τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου». Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε σειρά δράσεων όπως μεταξύ άλλων η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων χρεών, τόσο με τη συνδρομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όσο και με την ενσωμάτωση στοιχείων από τις ΔΟΥ και στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης η επιτάχυνση της διαδικασίας διαγραφής ανεπίδεκτων οφειλών, αλλά και η άρση των στρεβλώσεων του πλαισίου των πλειστηριασμών με βάση νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί. Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος επεσήμανε ότι «όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία, θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών».

Αιτήσεις για ένταξη
Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είπε ότι με τη συζητούμενη ρύθμιση θα μπορεί να ενταχθεί το 99,7% των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία και ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου συνολικά 215.000 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε «γενναία και μεγάλη».

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, χαρακτήρισε «άτολμη και ανεπαρκή» την τροπολογία της κυβέρνησης, ωστόσο δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», καθώς θα δώσει κάποιες λύσεις, έστω σε κάποιους πολίτες. «Με την τροπολογία πολύ μικρός αριθμός θα μπορέσει να ωφεληθεί, αλλά καλό είναι και αυτό» είπε και σημείωσε πάντως την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη της τροπολογίας για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που -όπως παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατείνεται για δύο ακόμη έτη- κάνοντας λόγο για συνηθέστατο τέχνασμα, αφού η κυβέρνηση προβάλλει μόνο τη μείωσή της κατά 30% και όχι την επέκτασή της κατά δύο χρόνια.

«Είμαστε αναγκασμένοι δυστυχώς, παρότι η τροπολογία αφήνει σχεδόν το σύνολο οφειλετών εκτός ρύθμισης, να στηρίξουμε, έστω για αυτούς τους λίγους, όμως για τα πρακτικά να πω ότι καταψηφίζουμε την παράταση της έκτακτης εισφοράς που εμπαίζει τον ελληνικό λαό», δήλωσε η Ελενα Κουντουρά από του ΑΝΕΛ. «Ναι» στην τροπολογία με πολλές επιφυλάξεις δήλωσε και η ΔΗΜΑΡ διά του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, Δ. Αναγνωστάκη, ενώ «όχι» στην τροπολογία ψήφισε το ΚΚΕ με τον Ν. Καραθανασόπουλο να δηλώνει ότι το κόμμα του θα στήριζε την τροπολογία, «αν ήταν πρόταση ανακούφισης με παράλληλο ”κούρεμα” των οφειλών από τα πολλά χαράτσια».

Γιώργος Πίκουλας

Πηγή:ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ