Ο κορονοϊός έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας αλλά και την θεώρηση των πραγμάτων, όμως όπως για όλα τα πράγματα και για τον συγκεκριμένο αυτόν ιό υπάρχουν απίστευτες θεωρίες συνομωσίας.
Οι θεωρίες συνομωσίας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τον κορονοϊό και το τι μπορεί να ισχύει για αυτήν την πανδημία. Ας δούμε ενδεικτικά έξι εξ αυτών, όπως αποτυπώνονται στο εξωτερικό (σε φόρουμ, social media και ακόμα και σε ξένα sites) από το Νο6 προς το Νο1:
Νο6: Το βιβλίο που είχε προβλέψει τον ιό. Στο βιβλίο του «The Eyes of Darkness» (1981), ο συγγραφέας Dean Koontz μιλάει για έναν θανατηφόρο ιό που έχει το όνομα «Wuhan-400» και ουσιαστικά έχει το όνομα της κινεζικής πόλης απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού. Αυτή η κοινή καταγωγή του φανταστικού με τον πραγματικό ιό, έδωσε τροφή σε συνωμοσιολόγους απ’ όλον τον κόσμο, ώστε να επιχειρηματολογήσουν εναντίον της εξήγησης πως ο κορονοϊός ξεκίνησε από ζώα στις αγορές της πόλης.
Επίσης υπέρ της ανθρώπινης ανάμειξης στην δημιουργία και την διάδοσή του. Ένας χρήστης του twitter, o Nick Hinton, πόσταρε το προηγούμενο διάστημα και την… απόδειξη, κατά τον ίδιο, πως ο Dean Koontz προέβλεψε το ξέσπασμα του κορονοϊού. Το tweet του έγινε αμέσως viral.
Νο4: Προέλευση του ιού από αγορά θαλασσινών στην Κίνα. Άλλες εικασίες που υπάρχουν είναι ότι ο ιός προέρχεται από αγορά θαλασσινών. Επίσης πως αυτό το στοιχείο τεκμηριώθηκε από τις εκθέσεις των κινεζικών υγειονομικών Αρχών και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι οποίες ανέφεραν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις συνδέονταν με την αγορά θαλασσινών που έκλεισε την 1η Ιανουαρίου.
Νο3: Ο κορονοϊός έχει πολύ πιο χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και υπάρχει παραπληροφόρηση και τρομολαγνία. Σε διάφορα φόρουμ αναπτύσσεται η άποψη πως ο ιός αυτός παρουσιάζεται ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ’ όσο πραγματικά είναι.
Νο2: Η θεωρία της προσπάθειας ελέγχου του πληθυσμού στην Κίνα και όχι μόνο. Αρκετοί σκεπτικιστές και συνωμοσιολόγοι υπογραμμίζουν πως η δημιουργία και η διάδοση αυτού του ιού είχε στόχο να μειωθεί ο υπάρχων πληθυσμός κυρίως στην Κίνα.
Νο1: The Simpsons και η πρόβλεψή τους για τον ιό. Στην γνωστή και άκρως πετυχημένη τηλεοπτική σειρά έχουν αποδοθεί διάφορες προβλέψεις στο παρελθόν. Μια δημοσίευση στο Facebook στις 20 Φεβρουαρίου παρουσίασε φωτογραφίες από ένα επεισόδιο του 1993 στο οποίο ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός διαβάζει ένα κομμάτι χαρτιού ενώ οι λέξεις corona virus και μια γάτα εμφανίζονται σε μια οθόνη πίσω του. Ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε πως η φωτογραφία αυτή είχε αλλοιωθεί. Τρεις εικόνες προέρχονταν από ένα επεισόδιο που ονομάζεται «γρίπη Οσάκα», όπου ένας εργοστασιακός εργάτης βήχει σε ένα πακέτο για τον Όμηρο και αρρωσταίνει. Το κείμενο πίσω από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα στην τέταρτη εικόνα, ωστόσο, δεν λέει «corona virus» αλλά apocalypse meow. Κοινώς όλο αυτό αποδείχθηκε fake news, όπως και σχεδόν όλες οι παραπάνω θεωρίες.