Κλείνουν τα δικαστήρια για 2 εβδομάδες – «Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί

Την πλήρη απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων πανελλαδικά λόγω κορωνοϊού, έδωσαν υπουργείο υγείας και δικαιοσύνης.

Μετά την ανακοίνωση της ειδικής επιτροπής για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού το απόγευμα της Πέμπτης, που προέβλεπε μεταξύ άλλων την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, τα δύο αρμόδια υπουργεία έδωσαν λεπτομέρειες για την διακοπή των εργασιών για το επόμενο δεκαπενθήμερο σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες.

Συγκεκριμένα, η απόφαση στα πλαίσια των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού προβλέπει την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δημόσιων συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της Χώρα. Επίσης, αναστέλλεται για το ίδιο διάστημα η λειτουργία των δημόσιων συνεδριάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Χώρας, με εξαίρεση εκείνων που αφορούν στη δημοσίευση αποφάσεων και την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Παρομοίως, αναστέλλεται ως μέσο πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού η λειτουργία όλων των Πολιτικών Δικαστηρίων, Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της Χώρας, για το χρονικό διάστημα από 13.3.2020 έως και 26.3.2020.

Τέλος, η απόφαση ορίζει την προσωρινή αναστολή λειτουργίας κάθε εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής δραστηριότητας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Σε ποιες περιπτώσεις θα λειτουργούν τα δικαστήρια

Από την αναστολή, για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας από τον κορωνοϊό, εξαιρούνται οι αυτόφορες διαδικασίες σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Επισημαίνεται επίσης, πως εξαιρούνται της αναστολές δικαστικές υποθέσεις (πλημμελήματα και κακουργήματα) που ο χρόνος παραγραφής τους συμπληρώνεται εντός της περιόδου αυτής.

Πηγή: eleftherostypos.gr