«Στερούμεθα»… στα νοσοκομεία

Για είκοσι ασθενείς με τη νόσο Gausher που παρακολουθούνται από ειδική μονάδα στο νοσοκομείο Λαϊκό, η ενδοφλέβια θεραπεία στην οποία πρέπει να υποβάλλονται ανά 15νθήμερο προϋποθέτει να μεταβούν σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, να λάβουν τα φάρμακα που είναι μόνο για νοσοκομειακή χρήση και να τα μεταφέρουν με δική τους ευθύνη στο νοσοκομείο. Και αυτό διότι το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν τα έχει. Ετσι, βάζει την ένδειξη «στερούμεθα» στη συνταγή και παραπέμπει τους ασθενείς σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια διαδικασία, που περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με σπάνια κληρονομικά και λυσοσωμικά νοσήματα «Η Αλληλεγγύη» κ. Αικατερίνη Θεοχάρη, πρέπει να ακολουθήσουν πλέον χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας σε σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς το «στερούμεθα» αποτελεί μία πρακτική σε έξαρση το τελευταίο διάστημα λόγω της εξάντλησης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, τα οποία έχουν βρει ως λύση να μεταθέτουν τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ προσωρινά (συμψηφίζεται με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ). Το αποτέλεσμα, όμως, είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών που σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται από την επαρχία για τη θεραπεία τους, ενώ τίθεται σαφώς και ζήτημα ασφάλειας των ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων που συνήθως χρειάζονται ειδικές συνθήκες φύλαξης / μεταφοράς. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» η κ. Θεοχάρη, έχει συμβεί ακόμη και κλοπή φαρμάκου από άγνωστο που άρπαξε την τσάντα ασθενούς.

«Tα περισσότερα νοσοκομεία χρησιμοποιούν σήμερα το “στερούμεθα” σε κάποιο βαθμό», επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κ. Δέσποινα Μακριδάκη. Σύμφωνα με την ίδια, το 2013 το κόστος των νοσοκομειακών φαρμάκων που χορηγήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ λόγω της ένδειξης «στερούμεθα» ανήλθε στα 130.000.000 ευρώ. «Σε όλη την Ευρώπη ο ρόλος των νοσοκομείων είναι να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών τους για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει καταστρατηγηθεί», επισημαίνει η κ. Μακριδάκη και εξηγεί ότι «αυτό ξεκίνησε από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που για λόγους οικονομίας έστελναν τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ και ακολούθησαν και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λόγω των οριζόντιων περικοπών των προϋπολογισμών». Γι’ αυτήν την αλλαγή πλεύσης διαδικασιών η κ. Μακριδάκη κατηγορεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο, όπως τονίζει, «οφείλει να επαναφέρει την τάξη». Τη θεσμική παρέμβαση του υπουργού Υγείας ζητούν και οι ασθενείς με σπάνια κληρονομικά – λυσοσωμικά νοσήματα ώστε τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης να διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Πηγές του υπουργείου Υγείας μιλώντας στην «Κ» παραδέχονταν ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω του ότι πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και εξαντλούνται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των πιστώσεων.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ