“ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ”: “Σοβαρός κίνδυνος των Πεύκων από την Κάμπια – Να παρέμβει άμεσα ο Δήμος για την Προστασία του Δάσους”

Σοβαρός κίνδυνος των Πεύκων από την Κάμπια.
Να παρέμβει άμεσα ο Δήμος για την Προστασία του Δάσους.

Ο τομέας περιβάλλοντος της «ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΟΛΗΣ», αποδέκτης παραπόνων γονέων, μαθητών και φίλων του δάσους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πευκοδάσος στο πρώην αναψυκτήριο «ΠΑΝΘΕΟΝ» και καλεί το Δήμο Αγίας Βαρβάρας να δράσει άμεσα και να παρέμβει για να προστατεύσει τα Πεύκη από τις Κάμπιες, αλλά και τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους μαθητές των σχολείων και όσους θέλουν να απολαύσουν με περιπάτους τη φύση, από τις αλλεργίες που προκαλούν οι Κάμπιες.

Τα μέλη της “ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΟΛΗΣ” με ιδιαίτερη ευαισθησία για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, θα συμβάλλουν σε κάθε προσπάθεια που θα καταβληθεί για την προστασία του.

Παραθέτουμε άρθρο του συμπολίτη και συνεργάτη μας Μιχάλη Νεόφυτου, Γεωπόνου, απόφοιτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη γνώση, την ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη του προβλήματος.

ΚΑΜΠΙΑ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ (ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΗ) Thaumetopoea pityocampa

Η Πιτυοκάμπη είναι ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς των πεύκων. Είναι πολύ χαρακτηριστική η δράση της από τα λευκά κουκούλια που υφαίνουν επάνω στα πεύκα κατά την φάση της πλήρους δραστηριότητάς τους. Υπολογίζεται βάση στοιχείων του υπ’ Γεωργίας ότι η κάμπια ευθύνεται για μια ζημιά των πευκοδασών άνω του 20% του πληθυσμού τους.

Λόγω του ήπιου χειμώνα που διανύουμε έχει παρατηρηθεί έξαρση της δραστηριότητας της κάμπιας στο πευκοδάσος πέριξ του ΠΑΝΘΕΟΝ με κίνδυνο να εξαφανιστεί αυτή ή μικρή όαση πρασίνου του δήμου μας.

Πέρα από τη ζημιά που κάνει η κάμπια στα πεύκα είναι και εξαιρετικά αλλεργιογόνος αφού διασπείρει μικροσκοπικές ίνες με τοξίνες στον αέρα προκαλώντας ερεθισμούς στο δέρμα και στην χειρότερη αναπνευστικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία μέριμνα σε σχολεία με προσβεβλημένα δέντρα (όπως το 1ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο)

Όσον αφορά την καταπολέμηση της κάμπιας αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

Α) Με το να απομακρύνουμε τα λευκά κουκούλια από τα δέντρα χρησιμοποιώντας τηλεσκοπικά κλαδευτήρια. Με αυτή την μέθοδο απομακρύνουμε σημαντικό μέρος του πληθυσμού τους, και έτσι περιορίζουμε την ζημιά.

Β) Βιολογικός ψεκασμός με βάκιλο θουριγίας (bacillus thuringiensis). Είναι βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της κάμπιας, πολύ περισσότερο αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιαστικά πάρκα χωρίς κανένα κίνδυνο για τους κατοίκους.

Αγία Βαρβάρα 29 Ιανουαρίου 2020