Με επιτυχία η εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ για το περιβάλλον

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ για το περιβάλλον και την συνεργασία σε διεθνές επίπεδο 

Με επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη τοπική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) ως επικεφαλής του σχεδίου  «Βαλκανική Δικτύωση για την ενδυνάμωση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη προστασία του περιβάλλοντος» | ELAIN (Environmental Local Authorities Interbalkan Network).

To σχέδιο ELAIN αποσκοπεί στην ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων ενός κοινού υποβάθρου για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας συστηματικής προσέγγισης: ενός μακροπρόθεσμου Βαλκανικού πλαισίου συνεργασίας. Στόχος είναι το κοινό υπόβαθρο να αποτελέσει την πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών, συνεχούς μεταφοράς πληροφοριών  σχετικά με τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές πολιτικές αλλά και τις τοπικές δράσεις  στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και διαρκούς ενημέρωσης σε συνδυασμό με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για την υλοποίηση του σχεδίου, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιολογήθηκε ως η 7η καλύτερη προς χρηματοδότηση για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Τις εργασίες της ημερίδας ξεκίνησε ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Δημοσθένης Σταματάτος, ο οποίος διατέλεσε και ρόλο συντονιστή της συζήτησης. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης του δικτύου βαλκανικής συνεργασίας και της γεωγραφικής του διεύρυνσης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του  ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο οποίος με την εισήγησή του επικεντρώθηκε στις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δράσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ καθώς και στην αξιοποίηση του σχεδίου ELAIN ως σύγχρονο εργαλείο περιβαλλοντικής πολιτικής. Συγκεκριμένα τόνισε: «Σημαντική παράμετρος του σχεδίου ELAIN είναι η συμμετοχή των πολιτών. Για τον λόγο αυτό διοργανώνονται τοπικές εκδηλώσεις από την διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ και των υπόλοιπων βαλκανικών δήμων. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται τα κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα και να συνδιαμορφώνονται οι προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει το περιβαλλοντικό δίκτυο συνεργασίας. Αυτή η διαδικασία υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και οφείλει να ακολουθείται σε όλες τις αποφάσεις.»

Έπειτα τον λόγο πήρε η διπλωματική υπάλληλος της 45ριθ. π’δοτικτον Δήμο ΠεράματοςΠρεσβείας της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ευγενία Ναζεράι, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρέσβη Ντερβίσι Ντάσνορ και χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που υλοποιείται.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τις εκπαιδευτικούς Σβιέτλανα Ατσίμοβιτς και Τίανα Στάμενιτς που εστίασαν στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στις Δημοκρατίες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και Σερβίας, οι οποίες συμμετέχουν στο σχέδιο ELAIN με τους Δήμους Μπιέλινα, Σαράγεβο και Νόβι Σαντ, Νις αντίστοιχα.

Οργανωτική επιτροπή ήταν ο Δημοσθένης Σταματάτος, αντιπρόεδρος ΠΕΣΥΔΑΠ, ο Γιώργος Κατσαντώνης, Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΥΔΑΠ και ο Δημήτρης Μπανούσης Ειδικός Σύμβουλος Προέδρου ΠΕΣΥΔΑΠ.


Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά
τηλ. επικοινωνίας: 210-4015451 φαξ: 210-4015452
Please consider the environment before printing this e-mail