Οι σπουδαστές από τη Λεσκόβατς μελετούν την προετοιμασία των θεραπειών στην Αθήνα για δύο εβδομάδες

Χάρη στη συνεργασία με τον Οργανισμό Inplanet από την Αθήνα, τριάντα μαθητές από το σχολείο Εμπορίου και Catering στο Leskovac, από το εκπαιδευτικό προφίλ του chef, θα περάσουν δύο εβδομάδες στην ελληνική πρωτεύουσα, μαθαίνοντας την προετοιμασία των παραδοσιακών λιχουδιών αυτής της χώρας.

Είναι μέρος του σχεδίου Erazmus plus και για πρώτη φορά ένα γυμνάσιο στο Leskovac θα αποτελέσει μέρος αυτού του μεγάλου προγράμματος που απευθύνεται στους νέους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού Δημήτρη Σουλιώτη, η συνεργασία μεταξύ της Σχολής Φιλοξενίας και Φιλοξενίας και του Ιnplanet θα πραγματοποιηθεί σε τρία επίπεδα:

Τριάντα φοιτητές, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, συνοδευόμενοι από καθηγητή, θα παραμείνουν στην Αθήνα για 15 μέρες και εκεί, μέσα από σεμινάρια, εργαστήρια και διαλέξεις θα μάθουν να ετοιμάζουν παραδοσιακά ελληνικά γλυκά όπως σουφλέ, κέικ φρούτα, profiteroles, ecmek, kadif, απλό, σάμαλι και παγωτό. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και θα αποκτήσουν γνώση της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, επειδή μια χώρα μπορεί να σας γνωρίσει μόνο όταν την κοιτάξετε από όλες τις οπτικές γωνίες.

Ο Blagoj Ristov, εκπρόσωπος της Inplanet, ανατέθηκε να έρθει σε επαφή με Σερβικά σχολεία και να τους προσφέρει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus Plus.

“Συνδέσαμε 20-30 σερβικά γυμνάσια, αλλά καταλήξαμε σε συμφωνία για συνεργασία με τη Σχολή Εμπορίου και Catering στο Leskovac, επειδή η σχολική διεύθυνση ήταν πολύ συνεργατική και συμφώνησε ότι οι προτεινόμενες δραστηριότητες ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για τους νέους αυτούς να βελτιώσουν τις γνώσεις τους. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ζητήσαμε από κοινού κεφάλαια. Το έργο μας αξιολογήθηκε πολύ καλά και έλαβε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη ομάδα μαθητών με τον μέντορα τους, το μονοπάτι της Αθήνας, ξεκινά το Φεβρουάριο, το δεύτερο το Μάρτιο και το τρίτο επόμενο φθινόπωρο. Το έργο ανέρχεται σε 60 χιλιάδες ευρώ, καλύπτοντας τα ταξίδια, τη διαμονή και τα τρόφιμα καθώς και όλες τις συνοδευτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της διαμονής δύο εβδομάδων. Φιλοξενείται από Σέρβους φοιτητές και καθηγητές, κατά τη διάρκεια της κατάρτισης και των εργαστηρίων, είναι μία από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές σχολές στην Ελλάδα:

“Αυτό είναι το Ινστιτούτο της Γλυφάδας, το οποίο έχει δικό του εργαστήριο και σχεδόν όλη η πρακτική θα πραγματοποιηθεί εκεί. Ωστόσο, αναμενόταν ότι οι μελλοντικοί νέοι ζαχαροπλάστες από τη Λεσκόβατς θα επισκέπτονταν μια εταιρεία καραμελών, καθώς και μικρά αρτοποιεία, για να μάθουν για τις διαφορετικές τεχνολογίες και τους τρόπους κατασκευής τους “.

Ο Δημήτρης Σουλιώτης προσθέτει ότι οι μαθητές της Σχολής Catering και Catering δεν χρειάζονται κυριολεκτικά χρήματα, διότι ό, τι χρειάζονται καλύπτονται από τα χρήματα του έργου και η ιδέα του προγράμματος είναι ότι η επαγγελματική τους επίσκεψη στην Αθήνα δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος του προϋπολογισμού των γονέων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ: JUGPRESS ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019