Στοπ στις κατασχέσεις από το ΣΔΟΕ

«Μπλόκο» στη δυνατότητα του ΣΔΟΕ να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς όταν ερευνά σοβαρές οικονομικές παραβάσεις, υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματικές διατάξεις που αφορούν τις σχετικές αρμοδιότητές του.

Τα συνταγματικά προβλήματα εντοπίζονται στο ότι οι ρυθμίσεις για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων παρουσιάζουν πολλά κενά, ασάφειες και αόριστες έννοιες, έτσι ώστε να μην μπορεί να θεωρηθούν ότι καλύπτουν τις προϋποθέσεις και εγγυήσεις του Συντάγματος για έναν τόσο σοβαρό περιορισμό περιουσιακών δικαιωμάτων.

Έτσι για να γίνεται στο μέλλον νόμιμα μια τέτοια κατάσχεση, πρέπει να προηγηθούν νομοθετικές διορθώσεις στα κενά που επισημαίνει το ΣτΕ.

Η Ολομέλεια, υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Σ. Ρίζο τονίζει ότι το μέτρο της δέσμευσης κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων (που θέσπισε ο Ν. 3296/04) συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικά προστατευόμενα αγαθά, καθώς ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τίποτα από τα δεσμευθέντα  (πχ χρήματα, κινητές αξίες φυλασσόμενες σε τράπεζες κ.λ.π) με αποτέλεσμα να περιορίζεται σοβαρά η οικονομική και επαγγελματική του ελευθερία.

Πηγή: Έθνος