Το ΕΕΑ βράβευσε τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ συμπολίτης μας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισκέφθηκε τον Μίκη στο σπίτι του, κοντά στην Ακρόπολη, στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, και του επέδωσε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Επιμελητηρίου, στην οποία αναγράφονταν το παρακάτω λιτό κείμενο:

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Υποκλινόμενο στο κλέος του

μεγάλου Έλληνα

Μίκη Θεοδωράκη

Ήταν μια πρωτοβουλία που απηχούσε τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει ο κόσμος των μικρομεσαίων στο πρόσωπο και στην πρσφορά του Μίκη, οι οποίοι δεν βρήκαν ποτέ τρόπο, να την εκδηλώσουν και θεσμικά.

Η βράβευση, αφορούσε τη  συνολική προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη ως μουσικοσυνθέτη, ως πολιτικού και ως αγωνιστή του λαού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου μιλώντας για τη βράβευση του Μίκη, δήλωσε τα εξής:

«Με πολύ μεγάλη χαρά επισκεφτήκαμε τον Μίκη Θεοδωράκη, έναν «τραγουδιστή», έναν αγωνιστή της δημοκρατίας που όλα αυτά τα χρόνια μεγαλώσαμε μαζί του, μας έδωσε δυνάμεις, μας στήριξε σε εποχές δύσκολες, και έχω τη χαρά να λέω ότι, ακόμη και σήμερα, ο Μίκης μπορεί να δίνει ιδέες και οράματα για το μέλλον. Τον ευχαριστούσε μέσα από την καρδιά μας…»

Κατά τη συνάντηση, έγινε γενική ανασκόπηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και στον Κόσμο, με την υπόμνηση του Μίκη ότι, η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση ξένων δυνάμεων που επιβουλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, τις πολιτιστικές της αξίες, τον, απίστευτης αξίας, υπόγειο ορυκτό πλούτο που είναι, όπως είπε, δεσμευμένος δυστυχώς, τη γεωστρατηγική της θέση  και φυσικά, τον απροσκύνητο λαό της. Κάλεσε δε τον λαό, να επιδείξει πατριωτισμό και να αποτινάξει την ξένη επιβουλή.

Σε μια τέτοια συνάντηση, δεν θα μπορούσε να λείψει και η ματιά στην ιστορία της χώρας και στην ιστορική διαδρομή του Μίκη, από τα χρόνια και τη φωτιά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των Γερμανών, στα μαύρα χρόνια του εμφυλίου, στων μετέπειτα βασάνων και ταλαιπωριών του λαού, στη δημιουργία και δράση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στη δικτατορία και στον αντιδικτατορικό αγώνα, καθώς και στους μετέπειτα αγώνες του λαού για δημοκρατία και προκοπή.

Δυστυχώς, σημείωσε σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση, αφήσαμε την διεύθυνση της χώρας σε χέρια που δεν έπρεπε και καταλήξαμε στην καταστροφική κρίση που ετοίμασαν οι ξένοι. Σε ερώτηση του προέδρου του ΕΕΑ, ποια περίοδος ήταν γι αυτόν η πιο δημιουργική και ευτυχισμένη, δήλωσε «Αυτή, της Νεολαίας Λαμπράκη»! Δεν έλειψαν και κάποια δάκρυα συγκίνησης από τον Μίκη, όταν η συζήτηση με τους συνομιλητές, ερχόταν σε κοινά πρόσωπα και δράσεις περασμένων και ηρωικών εποχών.

Ο διάλογος ήταν ζωντανός, κυρίως λόγω του Μίκη, ο οποίος παρά τα 89 του χρόνια είχε στιγμές που μιλούσε με μια απίστευτη πνευματική διαύγεια και φλόγα, σαν νέος αγωνιστής!

Τον πρόεδρο του ΕΕΑ συνόδευαν στην επίσκεψή του, ο δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Σπύρου, και ο δημοσιογράφος του ΕΕΑ Στέργιος Βασιλείου, παλιός συνεργάτης και συναγωνιστής του Μίκη.