Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ανάληψης δράσης για την θωράκιση και ανάδειξη του Όρους Αιγάλεω, που είναι το τελευταίο και μοναδικό φυσικό απόθεμα της υποβαθμισμένης Δυτικής περιοχής και που παρά τη σπουδαιότητά του, είναι εγκαταλελειμμένο από κάθε άποψη, με ορατό τον κίνδυνο οριστικής περιβαλλοντικής καταστροφής του. Αυτό είναι το απόσταγμα της εκδήλωσης λήξης του έργου «Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26.11.2019 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλλού με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ). Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν οι παραβρισκόμενοι αφού ενημερώθηκαν από την επιστημονική ομάδα για τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου που αφορούν στην καταγραφή (α) των οχλουσών δραστηριοτήτων, (β) των παράνομων χωματερών και (γ) της βιοποικιλότητας του Όρους Αιγάλεω.
Στην εκδήλωση ανταποκρίθηκαν μαζικά θεσμικοί παράγοντες και πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Τραγάκης και Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Από την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Λεωτσάκος, ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος Ναυτιλίας και Λιμένων της Περιφέρειας Αττικής Σταύρος Βοϊδονικόλας ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Στράτος Δασκαλάκης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κορυδαλλού Μιχάλης Ευθυμιάδης, Τζιρίτας Μιχάλης και Τσίρμπας Νεκτάριος, ο εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Περιβάλλοντος του Δήμου Κορυδαλλού Απόστολος Αρώνης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλλού Μερόπη Κατσάνου, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης. Επίσης παρευρέθηκαν στελέχη της Αυτοδιοίκησης από διάφορους Δήμους. Χαιρετισμό έστειλε και ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Λεωτσάκος τόνισε ότι: «Με την υλοποίηση του σημερινού έργου καταγράφεται μια πρωτοπορία για την Αυτοδιοίκηση συνολικά, καθώς ο ΠΕΣΥΔΑΠ είναι ο πρώτος φορέας που δεν διαχειρίζεται γνώση αλλά παράγει γνώση. Η Περιφέρεια Αττικής χαιρετίζει την ερευνητική πρωτοβουλία για την προστασία του Όρους Αιγάλεω και προσδοκά σε συνεργασία για τη συνέχισή της».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την δεύτερη ενότητα που επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Την εισαγωγή έκανε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο οποίος παρουσίασε την εξέλιξη του έργου, ξεκινώντας με την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων που εντοπίζονται στο βουνό. Ξεχώρισε την ανεπαρκή παρουσία των κρατικών αρχών, την έντονη παραβατικότητα, τις απορρίψεις κάθε είδους αποβλήτων, τις καταστροφές – κλοπές υποδομών, την παράνομη βόσκηση, τις πυρκαγιές και την αυθαίρετη δόμηση. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του έργου, τόνισε ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ συμβάλλει: (α) στη συγκέντρωση και επικοινωνία περιβαλλοντικής πληροφορίας, (β) στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μοναδικής αξίας από οικολογικής άποψης Όρος Αιγάλεω και (γ) στη διάθεση εργαλείων πολιτικής στις αρμόδιες αρχές και τους Δήμους – μέλη που ακουμπούν στο Όρος Αιγάλεω. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και τόνισε ότι: «Ο ΠΕΣΥΔΑΠ θα συνεχίσει, μαζί με τους άλλους Συνδέσμους των Δήμων, τον αγώνα για την προστασία των βουνών του Λεκανοπεδίου»
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου υπ. Διδ. Δημήτρης Μπανούσης παρουσίασε τα ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με την χωρική κατανομή των παράνομων χωματερών και των οχλουσών δραστηριοτήτων στην περιοχή μελέτης. Σημείωσε ότι πυκνώσεις στερεών αποβλήτων εμφανίζονται σε 52 σημεία στο Όρος Αιγάλεω, εκ των οποίων στα 45 εντοπίζονται κυρίως παράγωγα οικοδομικής δραστηριότητας. Σχετικά με τις οχλούσες δραστηριότητες τόνισε ότι η έρευνα κατέγραψε μια σειρά δραστηριοτήτων που δεν τεκμαίρεται η νομιμότητά τους (κτηνοτροφική μονάδα, επιχειρήσεις συγκέντρωσης και αποθήκευσης και εμπορίας ανακυκλώσιμων μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (παλαιά μέταλλα, μέταλλα «σκραπ» κλπ)), καθώς και 917 εμπορικές δραστηριότητες.
Η Ημερίδα λήξης του έργου ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της πρότασης του αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημήτρη Τσατσαμπά περί διεξαγωγής αντίστοιχων εκδηλώσεων από την επιστημονική ομάδα του έργου σε όλους τους Δήμους που ακουμπούν στο Όρος Αιγάλεω.