Έντα Γονή: “Ας σκεφτούμε όλοι μας τα Δικαιώματα του Παιδιού”

Λάβαμε από τη Δημοτική Σύμβουλο της πόλης μας, παιδίατρο κ. Έντα Γονή το παρακάτω κείμενο με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

“Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την υπογραφή σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα επικύρωσε αυτή την σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.

Στα 54 άρθρα της καλύπτει όλο το φάσμα δικαιωμάτων του Παιδιού.

Επιβίωση, Ανάπτυξη, Προστασία, Συμμετοχή.

Η επικεφαλής της UNICEF, Χενριεττα Φορ υπογραμμίζει ότι ενώ έχουν σημειωθεί εντυπωσιακές πρόοδοι, για τα παιδιά τις 3 τελευταίες 10ετιες, εξακολουθούν οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και ευάλωτων.

Εκτός τα θέματα υγείας και Παιδείας, τα παιδιά έχουν να αγωνιστούν για νέες απειλές όπως: ηλεκτρονική κακοποίηση, ηλεκτρονικός εκφοβισμός κλιματική αλλαγή, μπουλινγκ.

Παιδιά, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των οικογένειών τους. Πόσοι από εμάς δεν έχουν συναντήσει “τα παιδιά των φαναριών…”

Με αφετηρία, την μέρα αυτή, ας σκεφτούμε όλοι μας τα Δικαιώματα του Παιδιού, και τόσο οι γονείς όσο και η πολιτεία, ας πράξουμε ανάλογα, γιατί τα παιδιά, είναι η ανάσα του κόσμου!!!”