Κομμάτια από φύλλα αμίαντου είναι σε πεζοδρόμιο της οδού Λέσβου με την Κουντουριώτη, εδώ και αρκετές ημέρες μαζί με άλλα αντικείμενα.
Ίσως ο συμπολίτης μας να μη γνωρίζει πόσο επικίνδυνα για τη Δημόσια υγεία είναι τα φύλλα αυτά που έχουν καταργηθεί επειδή προκαλούν σοβαρές ζημιές στα πνευμόνια των ανθρώπων και τα έβγαλε στο πεζοδρόμιο.
Οι λεπτές ίνες που περιέχουν τα φύλλα αμιάντου εισπνέονται από τους ανθρώπους και επικάθονται στο εσωτερικό των πνευμόνων τους προκαλώντας, σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.
Μάλιστα τα συνεργεία που τα απομακρύνουν πρέπει να φορούν ειδικά γάντια, ρουχισμό και μάσκες. Συνήθως τα φύλλα αυτά συσκευάζονται και στέλνονται στο εξωτερικό για καταστροφή σε ειδικές μονάδες.
Ελπίζουμε ο Δήμος να πράξει ανάλογα και γρήγορα…
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ
Για το θάνατο 100.000 ανθρώπων ετησίως κατηγορούνται οι ίνες αμιάντου. Η χρήση του στην ΕΕ έχει απαγορευθεί από το 2005. Στην Γερμανία έχουν κατηγορήσει τον αμίαντο ως αιτία για πολλές σοβαρές ασθένειες όπως μεσοθηλίωμα (είδος καρκίνου), πνευμονοκονίαση αμιάντου, καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων και ασθένειες του υπεζωκότα.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Νίκος Κλεισιώτης εξηγεί τι είναι ο αμίαντος και γιατί είναι επικίνδυνος:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ O ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;
Ο αμίαντος (asbestos) είναι ένα ινώδες μετάλλευμα, σκληρό και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, απρόσβλητο από χημικές δράσεις που υπάρχει σε αφθονία στο στερεό φλοιό της γης. Ο αμίαντος διαθέτει αντοχή και ελαστικότητα, αντίσταση στα οξέα και μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα.
Σήμερα ο αμίαντος χρησιμοποιείται σε πάνω από 3.000 εφαρμογές όπως υφαντική, σχοινιά, χαρτί, μονωτικά υλικά, διηθητικές μεμβράνες, ενδύματα ασφαλείας, αυλαίες θεάτρων, προστατευτικές ταπετσαρίες, στην ηλεκτρολογία, στις μονώσεις σωληνώσεων, κλιβάνων, λεβήτων, σε πλοία και εργοστάσια. Κυρίως, όμως έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων αμιαντοτσιμέντου, τα οποία απορροφούν το 80% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής αμιάντου π.χ. φύλλα ΕΛΛΕΝΙΤ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων, λόγος για τον οποίο πολλά κτίρια και σπίτια περιέχουν αμίαντο στα κατασκευαστικά τους υλικά.
ΕΙΝΑΙ Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ;
Η έκθεση σε αναπνεύσιμες ίνες αμιάντου (διαμέτρου μικρότερης των 3μm), είναι δυνατόν να προκαλέσει διάμεσο πνευμονική ίωση (αμιάντωση) που οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα.
Για τον λόγο αυτό η κοινοτική νομοθεσία έχει κατατάξει τον αμίαντο στην κατηγορία των επικινδύνων υλικών και συνιστά την σταδιακή απομάκρυνσή του.
Εξ άλλου σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2005.