Αδεια κουφάρια έχουν μείνει αρκετά μικρά νοσοκομεία της Αττικής που έβαλαν «λουκέτο» στα χρόνια της κρίσης. Αλλα ρημάζουν, αφού «έχασαν» τις κλινικές τους, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν. Παρά τις υποσχέσεις των υπουργών Υγείας της τελευταίας πενταετίας και τις μελέτες που έχουν εκπονήσει ειδικοί επιστήμονες, ο μετασχηματισμός των μικρών δημοσίων νοσοκομείων δεν έχει επιτευχθεί.
Οι σκέψεις και οι εισηγήσεις για τη μεταμόρφωση των μικρών νοσοκομείων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στη φιλοξενία και στην αποκατάσταση ογκολογικών περιστατικών, καθώς και στις ψυχικές παθήσεις, έχουν μείνει στα χαρτιά.
Παρακμή σε Κέντρο και προάστια
Σύμφωνα με Το Βήμα, στο Νοσοκομείο Πατησίων υπήρχε σκέψη ανάπτυξης ψυχιατρικής κλινικής στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης. Οι σκέψεις αυτές δεν προχώρησαν. Το νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετούσε κατοίκους της περιοχής, αλλά και της Νέας Χαλκηδόνας, του Περισσού, της Νέας Φιλαδέλφειας, του Γαλατσίου και για συγκεκριμένα περιστατικά, όπως τα οφθαλμολογικά, ασθενείς από όλη την Αττική, αφού σε αυτόν τον τομέα είχε αποκτήσει εξαιρετική φήμη, παρακμάζει. Λειτουργούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία.
Ανάλογες σκέψεις είχαν ακουστεί και για την Πολυκλινική. Ούτε αυτές πήραν σάρκα και οστά, με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ομόνοια να έχει την ίδια μοίρα με το Νοσοκομείο Πατησίων. Λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία της, ως «παράρτημα» του «Ευαγγελισμού».
Στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (το παλιό Λοιμωδών), το οποίο μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, ακόμη και του Περάματος, λειτουργεί πλέον μόνο η μονάδα τεχνητού νεφρού. Με άλλα λόγια, στο νοσοκομείο γίνονται αιμοκαθάρσεις και εξωτερικά ιατρεία.
Το «Αμαλία Φλέμινγκ» λειτουργεί κατά το ήμισυ, αφού πολλές κλινικές του έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο.
Ως έχει συνεχίζει να λειτουργεί το Σπηλιοπούλειο. Οι συζητήσεις για μετατροπή του σε διαγνωστικό κέντρο ή ξενώνα φιλοξενίας ογκολογικών ασθενών δεν έχουν ευοδωθεί.
Αδεια κουφάρια
Υπάρχουν ωστόσο τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας τα οποία άρχισαν να κλείνουν σταδιακά από το 2012 και σήμερα αραχνιάζουν. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ που λειτουργούσαν στην Αττική. Πρώτα έκλεισαν το 1ο (στην Πεντέλη) και το 7ο (στην Πατησίων) και στη συνέχεια το 3ο (στην πλατεία Κάνιγγος) και το 6ο Νοσοκομείο (στη λεωφόρο Αλεξάνδρας).
«Πρέπει να γίνει προσεκτική αναδιαμόρφωση του χάρτη Υγείας» σημειώνει παράγοντας του χώρου της Υγείας.
Ανησυχία για κλείσιμο περισσοτέρων
Στο πλαίσιο αυτό που έχει διαμορφωθεί, την αντίδραση γιατρών και λοιπών εργαζομένων στην Υγεία έχει προκαλέσει η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ).
«Ο στόχος να μειώσουν τα νοσοκομεία από 135 σε 80 δυστυχώς υλοποιείται σταδιακά. Είναι ενταγμένος στο σχέδιο Υγεία 2020 κατά το Ευρώπη 2020 για μείωση κοινωνικών παροχών» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας. «Με τον νέο νόμο για την ΕΣΑΝ», συνεχίζει, «είναι βέβαιο ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν πλήρως με κανόνες του ιδιωτικού τομέα, χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Μπορεί να κλείσουν ολόκληρα νοσοκομεία ή κλινικές τους».
Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι στον νόμο για τη σύσταση της ΕΣΑΝ υπάρχει πρόβλεψη για τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία και τις ειδικές περιπτώσεις. Οπως αναφέρει, «θα υπάρχουν ειδικοί τιμοκατάλογοι».