ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γραφείο Τύπου 04/10/2019
Δελτίο Τύπου
Τις βασικές θέσεις της Περιφέρειας για την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση και τους δήμους παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτηση του στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Βουλή.
Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης στην οποία προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ήταν «Η ευρωπαϊκή πολιτική για το Κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή της στην Ελλάδα».
Ο κ. Πατούλης επικέντρωσε την ομιλία του στη Διαχείριση των αποβλήτων και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού με την Κεντρική Διοίκηση μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Μάλιστα χαρακτήρισε ως ιστορική πρόκληση την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που ταλαιπωρεί χρόνια την Αττική και σημείωσε ότι αιρετοί και κεντρική διοίκηση θα πρέπει να συνεργαστούν με κεντρικό στόχο την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται με την ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχοι, ενώ επισήμανε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να καταθέσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες προτάσεις, για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν, στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου.
Απαντήσεις του περιφερειάρχη σε ερωτήματα
Στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατατέθηκαν ερωτήσεις προς τον κ. Πατούλη σχετικά με τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών, την τσιμεντοποίηση ρεμάτων σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης και τη λειτουργία του Πάρκου Τρίτση.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής απαντώντας επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια για όσους παρανομούν και τόνισε ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως έγινε στην περίπτωση του Σαρωνικού να ελέγξουν αν υπάρχουν και αλλού τέτοια προβλήματα.
Στο θέμα των ρεμάτων τόνισε ότι στο σχεδιασμό του είναι η αλλαγή του τρόπου απορροής με μείωση της τσιμεντοποίησης, ενώ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για την δημιουργία 7 μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. Για το Πάρκο Τρίτση τόνισε ότι αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια και συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα έργα για την σωστή λειτουργία του Πάρκου ως Μητροπολιτικού περιβαλλοντικού χώρου. Σχετικά με την στεγανοποίηση των λιμνών ανέφερε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες παρεμβάσεων της Περιφέρειας.
Στόχος μας η αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών
«Στοχεύουμε εντός του 2020 να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του 50% των δράσεων, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Να επιτύχουμε την οργάνωση δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων σε όλους τους Δήμους και να έχουν δρομολογηθεί έως το τέλος της θητείας μας όλες οι δράσεις ώστε να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ. Στόχος μας είναι έως το τέλος της θητείας να μειωθεί το υπόλειμμα του μπλε κάδου, να επιτευχθεί η οργάνωση δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων σε όλους τους Δήμους, να δρομολογηθούν έως το τέλος της θητείας όλες οι δράσεις ώστε να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ και τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πολλών μικρών δράσεων και πράσινων θέσεων εργασίας».
Ο Γ. Πατούλης ανέπτυξε και τους άξονες σύμφωνα με τους όποιους θα υλοποιηθεί ο στόχος το 2020 να αποτελέσει έτος ανακύκλωσης για την Αττική. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής αντίληψης πρέπει άμεσα να προχωρήσει:
• Σε ανασχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης κι επαναχρησιμοποίησης .
• Σε ενίσχυση της ανακύκλωσης με πύκνωση του μπλε κάδου σε συνεργασία με ΕΕΑΑ και ΕΟΑΝ
• Σε δημιουργία Πράσινων Σημείων σε όλους τους Δήμους
• Σε δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης με πολλά καθαρά ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, κλπ)
• Σε δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος)
• Σε δημιουργία μικρών Περιφερειακών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)
Συνεργασία και υποστήριξη των 66 δήμων της Αττικής
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά στις υποστηρικτικές δράσεις και στη συνεργασία με τους δήμους αναφέροντας ότι μεταξύ άλλων έχει ζητήσει από τους δήμους τα παρακάτω:
• Να καταθέσουν μέσα σε δύο μήνες στοιχεία τόσο για την πορεία υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ωριμότητα, θεσμικά, αδειοδοτικά, εξοπλισμού, κ.α.).
• Να αναθεωρήσουν τα Τοπικά Σχέδια παράλληλα με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων από το ΥΠΕΝ και του Περιφερειακού Σχεδίου από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων και των νέων Οδηγιών της Ε.Ε.
• Έως το τέλος του 2023 το σύνολο των βιοαποβλήτων που δεν κομποστοποιούνται στο σπίτι θα πρέπει να συλλέγονται και να επεξεργάζονται χωριστά από τα άλλα απόβλητα.