Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας όλα τα επιδόματα με στόχο το “μαχαίρι” στους δικαιούχους
Αντιμέτωπα με «μαχαίρι» βρίσκονται πάρα πολλά προνοιακά επιδόματα σύμφωνα με τοdikaiologitika.gr, με στόχο να εξοικονομηθεί έως 1 δισ. ευρώ για να αξιοποιηθεί στη συνέχεια για να τεθεί σε εφαρμογή το 2015, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Το υπουργείο Εργασίας, αναλαμβάνει την καταγραφή και τον έλεγχο όλων των επιδομάτων που χορηγούνται από πάσης φύσεως φορείς και υπουργεία. Σε πρώτη φάση, θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα επιδόματα αναπηρίας, καθώς και τα επιδόματα που χορηγεί το υπουργείο Παιδείας (πχ φοιτητικό – στεγαστικό επίδομα).
Εκεί έχει διαπιστωθεί ότι τα επιδόματα χορηγούνται μαζικά και με πιθανή αυστηροποίηση των κριτηρίων, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων και να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Σημειώνεται ότι μόνο το φοιτητικό – στεγαστικό επίδομα χορηγήθηκε το 2013 σε 46.556 άτομα και ο στόχος είναι μέσα από τον έλεγχο που θα γίνει να υπάρξει μείωση του συγκεκριμένου αριθμού, άρα και αντίστοιχη εξοικονόμηση δαπάνης. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση τα προνοιακά επιδόματα κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό έως 5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 700.000.000 ευρώ καταλήγουν για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα τόσα για επιδόματα αναπηρίας.
Στον επανέλεγχο και την αξιολόγηση των επιδομάτων αναμένεται να ενταχθούν τόσο τα επιδόματα τέκνων που καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια από τον ΟΓΑ, όσο και τα ειδικά επιδόματα στήριξης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι ρομά, οι μετανάστες και οι άστεγοι.
Ξεχωριστή θέση στην παροχή της προνοιακής πολιτικής έχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά. Τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, ήθελαν οι ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται έως τις 18 Σεπτεμβρίου και η έναρξη του προγράμματος να τοποθετείται το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου. Οι δεκατρείς δήμοι που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα έχουν επιλεγεί και το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει έως τα 30.000.000 ευρώ. Για την συνολική εφαρμογή του όμως απαιτούνται έως 1 δισ.ευρώ, τα οποία θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπόλοιπων προνοιακών επιδομάτων.
Σε συνεργασία με επιστημονικό φορέα, πιθανότατα κάποιο πανεπιστήμιο, θα γίνει η ακριβής καταγραφή των επιδομάτων για να ακολουθήσει ο διαχωρισμός τους σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης και παροχές αλληλεγγύης. Στόχος είναι να μπορεί να διαπιστωθεί ποια επιδόματα είναι αποτελεσματικά και ποια όχι, έτσι ώστε να αντικατασταθούν, αλλά και ποια αλληλοεπικαλύπονται, έτσι ώστε να γίνει μια συνολική επαναξιολόγησή τους.
Πηγή: News247.gr