Ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που απασχολεί την πόλη μας είναι η ύπαρξη των πυλώνων της ΔΕΗ.
Έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ειπωθεί περισσότερα, έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις για την απομάκρυνσή τους, τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια.
Το θέμα του συγκεκριμένου άρθρου όμως δεν έχει να κάνει με τα καλώδια και την ακτινοβολία που εκπέμπουν, αλλά με τους χώρους που καταλαμβάνουν.
Οι χώροι αυτοί κάποτε ήταν οικόπεδα βιοπαλαιστών που τα είχαν αγοράσει για να κτίσουν το σπίτι τους και να στεγάσουν την φαμίλια τους, στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τη Γερμανική κατοχή.
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, αρχές αυτής του ΄60, άρχισαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις οικοπέδων για την τοποθέτηση της πρώτης σειράς των πυλώνων.
Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ΔΕΗ, δεν απαλλοτρίωνε ολόκληρο το οικόπεδο, αλλά όσο χώρο από αυτό χρειαζόταν, για την τοποθέτηση του πυλώνα, κτίζοντας μάλιστα τσιμεντένια τοιχία στις βάσεις τους, οριοθετώντας την ιδιοκτησία της.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να καταστρέφονταν οικόπεδα, αφού το υπόλοιπο που έμενε δεν ήταν οικοδομήσιμο.
Η πόλη μας τότε, ειδικά πάνω από τη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν βουνό.
Η ΔΕΗ έστηνε τον πυλώνα και εξαφανίζονταν.
Η πόλη όμως άλλαζε όψη, άνοιγαν οι δρόμοι, εφαρμόζονταν το σχέδιο πόλης και η παρουσία των πυλώνων άρχισε να γίνεται ενοχλητική, εκτός από ανθυγιεινή, ιδιαίτερα όταν οι γραμμές πολλαπλασιάστηκαν.
Οι χώροι κάτω από τους πυλώνες ποτέ δεν καθαρίστηκαν από τη ΔΕΗ.
Ποτέ δεν φρόντισε να τους περιφράξει, όταν πλέον η πόλη μας μεγάλωσε, ανοίχτηκαν και ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι, δίπλα από τους πυλώνες, από τους οποίους πλέον περνούν παιδιά και όχι πρόβατα, όπως τη δεκαετία του ΄60.
Αυτή την φροντίδα ανέλαβαν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια συνορεύουν με αυτούς και αρκετοί τους χρησιμοποιούν για πάρκινγκ των οχημάτων τους, ή άλλες χρήσεις.
Η ΔΕΗ σε αυτές τις περιπτώσεις “κάνει τα στραβά μάτια” και δεν ασχολείται, εκτός μίας περίπτωσης πριν είκοσι περίπου χρόνια, όταν καλοθελητής Συμπολίτης μας (με το “Σ” κεφαλαίο), “φρόντισε” να έρθουν αντιμέτωποι ΔΕΗ και κάτοικος της οδού Κουντουριώτη και Παλ. Πολεμιστών, για τέτοιου είδους χρήση, αλλά η ΔΕΗ όταν η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, “έκανε” πίσω, ζητώντας μάλιστα εγγράφως συγνώμη για την ταλαιπωρία, από αυτόν, για διάφορους λόγους που αναπτύχθηκαν στο δικαστήριο και δεν γνώριζε ο Συμπολίτης μας, (με το “Σ” κεφαλαίο).
Όταν λοιπόν, κάποτε υλοποιηθεί η απόφαση που υπάρχει εδώ και χρόνια από το υπουργείο Ενέργειας, τη ΔΕΔΔΗΕ και τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απομακρυνθούν οι πυλώνες με την υπογειοποίηση των καλωδίων (μία γραμμή πιθανόν δεν θα ξηλωθεί για λόγους χρήσης ανάγκης) στα τέλη της επόμενης δεκαετίας, ας θυμηθεί ο Δήμος μία παλαιά μας πρόταση:
Να διεκδικήσει τους χώρους στους οποίους υπάρχουν αυτοί.
Αγοράστηκαν από τη ΔΕΗ τότε με κρατικό χρήμα, άρα είναι κρατικοί χώροι και με την απόκτησή τους ο Δήμος θα βρεθεί με αρκετούς τέτοιους χώρους για κοινή χρήση.
Ας ανταμειφθεί η “φιλοξενία” μας τόσες δεκαετίες, με αυτόν τον τρόπο από το κράτος.
Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις που ο χώρος ενός οικοπέδου που υπάρχει ο πυλώνας είναι ιδιοκτησίας κατοίκου που συνορεύει με άλλη ιδιοκτησία του και τον χρειάζεται. Τέτοιες περιπτώσεις ας εξεταστούν.
Γενικά όμως να διεκδικήσουμε αυτά τα οικόπεδα.
Ας ξεκινήσει την “καλλιέργεια” από τώρα, αυτής της διεκδίκησης…