Ακόμα δεν έκλεισε ένας μήνας από το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και κύκλοι των ταμείων εξετάζουν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων.
Υπενθυμίζεται πως, βάσει της σχετικής διάταξης, αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και την 30η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο έως τώρα χαμηλός αριθμός των αιτήσεων –ιδίως των ελευθέρων επαγγελματιών – τα τεχνικά προβλήματα των ταμείων σε συνδυασμό με το προεκλογικό κλίμα αλλά και αμέσως μετά τις θερινές διακοπές, ωθούν το ένα μετά το άλλο το αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των ταμείων αλλά και του Υπουργείου Εργασίας στο εξής συμπέρασμα: Είναι αναγκαία η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Φυσικά, η τελική απόφαση εναπόκειται ουσιαστικά, αν και όχι απαραίτητα τυπικά, στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας, η οποία –όμως – διανύει μία μεταβατική περίοδο μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές της 7ης Ιουλίου. Έτσι δεν θα πρέπει να αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ακόμα και απόφαση των διοικήσεων των ταμείων προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παράταση της ισχύουσας προθεσμίας κατά ένα μήνα, δηλαδή να δοθεί περιθώριο έως και την 31η Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται και ακόμα περισσότερο.
Οι βασικότεροι λόγοι για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αφενός η καθυστέρηση του ΕΦΚΑ να ολοκληρώσει την εκκαθάριση των εισφορών του 2018 και αφετέρου το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα ενταχθεί όλα τα χρέη των επαγγελματιών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Έτσι, μπορεί και σήμερα ένας επαγγελματίας να εντάξει τα χρέη του 2018 στη νέα ρύθμιση, ωστόσο τα χρέη αυτά δεν είναι ακόμα τα τελικά, καθώς έχουν υπολογισθεί με βάση το δηλωτέο εισόδημα του 2016 και όχι του 2017.
Όταν εκκαθαρισθούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα του 2017, θα προκύψει για πολλούς επαγγελματίες ένα χρεωστικό υπόλοιπο, ενώ για άλλους ένα πιστωτικό.
Έτσι θα χρειασθεί να αλλάξει το “μείγμα” της ρύθμισης (δηλ. να αυξηθεί ή να μειωθεί το ποσό της δόσης) ή να διεκπεραιωθούν τα υπόλοιπα “αυτόνομα” από τη ρύθμιση (δηλ. να πληρώσει ο οφειλέτης τη διαφορά των χρεών ή να εισπράξει εφάπαξ το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο).
Πολύ πιο δύσκολη είναι η διαχείριση της υπόθεσης της ρύθμισης για τις οφειλές οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.
Αυτές κυρίως βαραίνουν ιδίως τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι ενδιαφέρονται να μπουν στη ρύθμιση, μπορούν να κάνουν τη σχετική αίτηση. Ωστόσο, η ρύθμιση δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, πριν ενταχθούν στο ΚΕΑΟ τα χρέη που είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Παράλληλα, σύγχυση συνεχίζει να επικρατεί στους αυτοαπασχολούμενους οφειλέτες των ταμείων που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, σχετικά με το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισμό των οφειλών τους.
Και αυτό γιατί είναι μεν δεδομένο ότι η μείωση των οφειλών (μέσω του επανυπολογισμού τους) οδηγεί σε χαμηλότερη σύνταξη, ωστόσο, τα ταμεία δεν ενημερώνουν όσους επιλέξουν επανυπολογισμό –μείωση των ασφαλιστικών οφειλών τους, σε ποιο επίπεδο θα ανέλθει η σύνταξη τους.
Έτσι, πολλοί είναι οι “συνταξιοδοτήσιμοι” οφειλέτες που δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν επανυπολογισμό ή όχι, καθώς δεν έχουν μπροστά τους όλα τα δεδομένα στα οποία οδηγεί η μία ή η άλλη επιλογή.
Πηγή: Capital.gr – τoυ Δ. Κατσαγάνη