Κτηματολόγιο: Οι «γκρίζες ζώνες» της Αθήνας -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι αλλαγές στη διεύθυνση κατοικίας, στην ταυτότητα ή το διαβατήριο αλλά και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι μέχρι στιγμής τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προανάρτηση στον δήμο της Αθήνας.

Ακολουθούν η λάθος καταγραφή των δικαιωμάτων αλλά και η μη καταχώρηση – σε ορισμένες περιπτώσεις – αρκετών δικαιωμάτων που χάθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Αυτήν τη στιγμή 544.82 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρεία κ.α) που έχουν 726.951 ακίνητα και 65.377 γεωτεμάχια στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας τα οποία δήλωσαν στο Κτηματολόγιο το 2008 (πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα) θα πρέπει έως τις 24 Ιουνίου να διορθώσουν – σε περίπτωση λάθους – αποτελέσματα της επεξεργασίας. Η διαδικασία της προανάρτησης ξεκίνησε από τη Μεγάλη Δευτέρα. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο Διαδίκτυο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία που τους αφορούν και να προβούν σε διορθώσει . Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων δεν απαιτείται οι πολίτες να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης που πλέον μετακόμισε από την Πατησίων στο Γαλάτσι στα Ολυμπιακά ακίνητα.

700 αιτήσεις.

Η διαδικασία εξασφαλίζει την αποφυγή της ταλαιπωρίας από πολύωρες ουρές. Ήδη από τη ημέρα που ξεκινήσει η προανάρτηση έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 700 αιτήσεις για επανεξέταση στοιχείων. Ωστόσο είναι και αυτοί που δεν εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και προτιμούν την επιτόπια επίσκεψη στο Κτηματολογικό Γραφείο.

“Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τσεκάρουν τα πάντα για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως όταν πάνε να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους ή να τα πουλήσουν “ επισημαίνει μιλώντας στα ΝΕΑ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών , Μιχάλης Καλογιαννάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης διαπιστώσει ότι δεν έχουν δηλωθεί όλα τα δικαιώματα που ο ίδιος δήλωσε το 2008, τότε θα πρέπει να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση άσχετα αν φταίει ή όχι ο ίδιος για το πρόβλημα. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί σφάλμα στο ποσοστό συγκυριότητας της ιδιοκτησίας λόγω τροποποίησης της σύστασης με συνέπεια να αλλάξουν τα ποσοστά συγκυριότητας της διηρημένης ιδιοκτησίας , τότε ο ενδιαφερόμενος μαζί με το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης των στοιχείων στο οποίο θα πρέπει να περιγράψει τη αιτούμενη διόρθωση , θα πρέπει να επισυνάψει αντίγραφο της τροποποιητικής σύστασης.

Οι ιδιοκτήτες

Η συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας σε αυτή τη διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δηλώθηκαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφευχθεί η άκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές “ως Αγνώστου Ιδιοκτήτη “ και εφόσον δεν θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι στιγμής πάνω από 170.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για να περάσουν στη κυριότητα του Δημοσίου.

Συνοπτικά

Η εικόνα από τη Μεγάλη Δευτέρα ως σήμερα

-700 αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά για επανεξέταση στοιχείων

-300 έως 500 ιδιοκτήτες επισκέπτονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα το Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι για να κάνουν αίτηση επανεξέτασης και να πάρουν πληροφορίες

– 50% των ιδιοκτητών έχουν ήδη ενημερωθεί για τη διαδικασία από το Κτηματολόγιο είτε μέσω SMS είτε μέσω email

Tα κυριότερα προβλήματα

Οι αλλαγές

-στη διεύθυνση κατοικίας

-στη ταυτότητα

-στο διαβατήριο

-στο τηλέφωνο επικοινωνίας

– η λάθος καταγραφή των δικαιωμάτων

– η μη καταγραφή των δικαιωμάτων χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Με πληροφορίες από την εφημερίδα TΑ ΝΕΑ