Ονομάζομαι Δέσποινα Καρατζά. Γεννήθηκα στην Ελλάδα αλλά οι πρώτες αναμνήσεις μου ξεκινούν στην Αυστραλία. Μετά τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση η οικογένεια μου αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το πολιτισμικό σοκ ήταν συγκλονιστικό. Το σχολείο, οι δρόμοι, η έλλειψη πάρκων, η ασπρόμαυρη τηλεόραση με πρόγραμμα που δεν ήταν καθόλου ελκυστικό, όλα μια απογοήτευση. Παντού έβλεπα μια αδιαφορία για το κοινό περιβάλλον, μια εγκατάλειψη, μια αταξία. Καθώς τα ελληνικά μου ήταν σε βαθμό αρχάριου αλλά ήθελα οπωσδήποτε να σπουδάσω, το έριξα στο διάβασμα. Τελικά πέρασα στην Αγγλική Φιλολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη μόνη σχολή που είχα δηλώσει.
Το θέμα της επικοινωνίας συνέχιζε να με απασχολεί και όταν μετακόμισα Ολλανδία σπούδασα Επιστήμη της Επικοινωνίας. Η διπλωματική μου εργασία έγινε στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Χάγη. Τίτλος: «Η δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό». Μετά τη απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου και την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της κόρης μου στο Ευρωπαϊκό σχολείο του Bergen, επέστρεψα στην Ελλάδα για να συνεχίσω την επαγγελματική μου καριέρα.
Έχω εκπαιδευτεί από το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν και το Κολέγιο St’ Michael’s στα πλαίσια της εργασίας μου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ως καθηγήτρια και εξετάστρια. Ως εξετάστρια των πτυχίων Μίσιγκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έχω εντυπωσιαστεί από τις ικανότητες των Ελλήνων και θλίβομαι που τόσο ικανό ανθρώπινο δυναμικό αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό.
Επίσης έχω εκπαιδευτεί από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βορείου Ολλανδίας και έχω εργαστεί σε εταιρεία εξαγωγής κρυστάλλων quartz. Κατέχω Δίπλωμα Διαχειρίστριας Εξαγωγών.
Τα τελευταία 22 χρόνια εργάζομαι ως ιδιώτης μεταφράστρια του Υπουργείου Εξωτερικών καλύπτοντας ανάγκες πολιτών και Υπουργείων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθώς και ανάγκες διερμηνείας.
Την περίοδο 1999 έως 2001 παράλληλα με την εργασία μου ως μεταφράστρια, εργάστηκα και στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας προετοιμάζοντας διπλωματικές αποστολές και συμμετέχοντας σε αυτές. Μου έγινε πρόταση να γίνω δημόσιας υπάλληλος αλλά προτίμησα να συνεχίσω την εργασία μου ως μεταφράστρια καθώς μου επιτρέπει να παραμένω ενήμερη σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την επικοινωνία σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα διαφθοράς.
Για ποιο λόγο συμμετέχω στις εκλογές
Στο παρελθόν μου έχουν γίνει προτάσεις να συμμετάσχω στα κοινά. Το περιβάλλον ωστόσο δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα μου. Τώρα θεωρώ υποχρέωση μου να συμμετάσχω αφού η χώρα είναι κατεστραμμένη και πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση της με στόχο την ευτυχία και την ευημερία των πολιτών. Παράδειγμα μου είναι οι δύο χώρες του εξωτερικού που έχω ζήσει, οι οποίες και οι δύο εντάσσονται στις δέκα χώρες με το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς και το υψηλότερο δείκτη ευτυχίας των πολιτών. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με υψηλή διαφθορά και χαμηλό δείκτη ευτυχίας των πολιτών. Επίσης, η προπτυχιακή μου ειδίκευση είναι πολιτική. Αυτό που ονομάζεται πολιτική στην Ελλάδα πρέπει καλύτερα να ονομαστεί κομματική. Η πολιτική (policy) είναι άλλο πράγμα. Η πολιτική ως εργαλείο διοίκησης είναι η ακριβής περιγραφή ενός προβλήματος, η εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου επίλυσης με τα πλέον κατάλληλα εργαλεία, οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
Για ποιο λόγο επέλεξα τη παράταξη του κυρίου Μιχάλη Γιάγκα
Τον κύριο Γιάγκα τον γνώρισα μέσω του αδελφού μου Στράτου Καρατζά. Δέχθηκα την πρόταση του να συμμετάσχω όταν κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν ευγενικό άνθρωπο ο οποίος έχει άριστη αντίληψη για τα θέματα που απασχολούν τον δήμο, γνώσεις διοίκησης, αγάπη για τον άνθρωπο και ειλικρινή διάθεση να βρει λύσεις για τα προβλήματα της Αγίας Βαρβάρας. Εμπνέει σεβασμό στους συνεργάτες του, μας ακούει με προσοχή, είναι ανοικτός σε προτάσεις τις οποίες και βελτιώνει, έχει την ικανότητα του συντονισμού μας και πιστεύω ειλικρινά ότι θα τιμήσει επάξια το θεσμό του Δημάρχου.
Επειδή έχω ακούσει ότι ο κύριος Γιάγκας δέχεται κριτική για το ότι δεν είναι αρκετά αγενής ή τραμπούκος, ‘δεν τα χώνει’ όπως άκουσα από κάποιον, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η πολιτική ζωή της χώρας έχει καταντήσει ένας βούρκος στον οποίο βουλιάζουμαι όλοι ακριβώς επειδή έχει κυριευτεί από τέτοιου είδους αλητεία. Ο δημόσιος χώρος πρέπει να εξυγιανθεί ώστε άτομα τα οποία έχουν την επιθυμία και τα προσόντα να προσφέρουν στην πατρίδα, ακόμη και παράλληλα με την εργασία τους, να μην απομακρύνονται εξ αιτίας αυτής της αλητείας.
Η Ελλάδα είναι σε φάση ανοικοδόμησης και αυτή θα ξεκινήσει από τα κάτω προς τα πάνω με αγάπη και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και τη πατρίδα. Οι δημοτικές εκλογές αφορούν τη ζωή και τη περιουσία μας. Ο καθένας και η καθεμία οφείλει να δείξει ενδιαφέρον και υπευθυνότητα με τη ψήφο του / της. Διαφορετικά, μπορεί εσύ να είσαι το επόμενο θύμα.
Ευχαριστώ.