Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ COMENIUS ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ COMENIUS

ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Το τελευταίο και αποχαιρετιστήριο ταξί
δι του 2
ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius , πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, από τις 26 ως τις 30 Μαϊου 2014. Συγκεκριμένα, καταληκτικός σταθμός της διετούς εκπαιδευτικής αυτής εμπειρίας με τίτλο “Show me your school, I’ll show you mine”, ήταν το χωριό Marginea στη Βόρεια Ρουμανία, πολύ κοντά στα σύνορα με Ουκρανία. Τη σχολική μονάδα εκπροσώπησαν ο Κωνσταντίνος Σκλαβούνος, διευθυντής και ο Κωνσταντίνος Ραφαηλίδης, εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Η συνάντηση των 8 χωρών περιελάμβανε όπως συνηθίζεται σε κάθε χώρα επίσκεψη στο σχολείο, παρακολούθηση μαθημάτων, κοινές δραστηριότητες με τους μαθητές, παρουσίαση από τους συναδέλφους του εκπαιδευτικού συστήματος της Ρουμανίας και εξαγωγή εκπαιδευτικών συμπερασμάτων. Η ανταλλαγή απόψεων και η γνωριμία με διαφορετικές στάσεις, αξίες και συμπεριφορές  προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, οι οποίες αξιολογούνται και μεταφέρονται δημιουργικά από τους εκπαιδευτικούς στην εκάστοτε σχολική μονάδα κάθε συμμετέχουσας χώρας.

Εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι, το τετραήμερο πρόγραμμα προέβλεπε την καθιερωμένη επίσημη υποδοχή των εκπαιδευτικών στο χώρο του Δημαρχείου από το Δήμαρχο της περιοχής, θεσμικούς φορείς και γονείς, τη συνεδρίαση για τα διαδικαστικά ζητήματα, τις υποχρεώσεις της κάθε χώρας με τη λήξη της δράσης  και τα συμπεράσματα του προγράμματος, πολιτιστικές επισκέψεις και γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές της επαρχίας Bukovina. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις:  σε κεραμοποιείο του χωριού Marginea, όπου ντόπιοι τεχνίτες δημιουργούν τα διάσημα  κεραμικά μαύρου χρώματος, στο ορθόδοξο μοναστήρι της Putna, σε καθολική εκκλησία και αλατωρυχείο στο χωριό Cacica, στο φρούριο  Neamt του 15ου αιώνα και σε ζωολογικό κήπο. Ακόμη, στο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο (workshop) κατασκευής των παραδοσιακών, διακοσμητικών αυγών της Ρουμανίας (όπου οι εκπαιδευτικοί δημιουργήσαμε και τα δικά μας αναμνηστικά αυγά) και την τελευταία μέρα σε εστιατόριο του κοντινής κωμόπολης Radauti- όπου και διαμέναμε για όλο το διάστημα της παραμονής μας – παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της περιοχής από  συγκρότημα παιδιών , ενδεδυμένων με παραδοσιακές φορεσιές. Να σημειωθεί ότι στο αλατωρυχείο του χωριού Cacica (Κατσίκα),που συνεχίζει σήμερα τη λειτουργία του, σε βάθος 40 περίπου μέτρων, το πρώτο πράγμα που συναντά ο επισκέπτης είναι ένα παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας εκεί των ανθρακωρύχων και σε βάθος 80 μέτρων γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5(!) για παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.

Τέλος, να υπογραμμιστεί η άψογη φιλοξενία και θετική διάθεση των Ρουμάνων εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα που άφησαν άριστες εντυπώσεις και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια τόσο των Ελλήνων αλλά και όλων των υπόλοιπων συναδέλφων τους.

Το κλίμα στην καταληκτική αυτή συνάντηση των 8 χωρών ήταν άκρως συγκινητικό, καθώς, εκτός από την αληθινά εποικοδομητική συνεργασία των συμμετεχόντων σχολείων, στα δύο αυτά χρόνια του προγράμματος δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ εκπαιδευτικών αλλά και μεταξύ μαθητών , που όλοι ευχήθηκαν να μην τελειώσουν μαζί με το πρόγραμμα Comenius.

Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας  ευχαριστούν από καρδιάς τους φίλους-συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες 7 χώρες γι’ αυτό το ξεχωριστό ταξίδι, κρατούν τις πολύτιμες εμπειρίες και ανανεώνουν το ραντεβού τους για ένα μελλοντικό πρόγραμμα στο οποίο ελπίζουν να ξανασυναντηθούν και πάλι όλοι μαζί.