«Ανάκαμψη της μεσαίας τάξης σημαίνει και ανάκαμψη της οικονομίας μας», σημειώνει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
«H χώρα τυπικά βγαίνει από τα μνημόνια κι αυτό και μόνο ως γεγονός μας οπλίζει όλους με αισιοδοξία και διάθεση προσμονής για ένα καλύτερο μέλλον. Βέβαια η περιπέτεια δεν σταματά εδώ καθώς θα συνεχιστεί η επιτροπεία από τους δανειστές, όμως φαίνεται ότι είναι η αρχή του τέλους για την κρίση που “σημάδεψε” για τα καλά την οικονομία, την κοινωνία, τις ζωές μας. Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο προνοητικοί, σαφώς πιο οργανωμένοι και κυρίως να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν και μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηθεοδοσίου και εξηγεί:
Μία από τις βασικότερες συνέπειες του “ελληνικού δράματος” ήταν η συνεχής πίεση της μεσαίας τάξης, σε τέτοιο επίπεδο που ουσιαστικά εξαφανίστηκε. Είναι κάτι που έχουν παραδεχθεί και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Μικρομεσαίοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται και το βιοτικό τους επίπεδο να καταρρέει. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι. “Λουκέτα” επιχειρήσεων, ανεργία, αδυναμία καταβολής φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων. Οπότε το λιγότερο που περιμένει κανείς στη μεταμνημονιακή εποχή που ξεκινά, είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την αποκατάσταση των αδικιών αλλά και για τον κομβικό ρόλο που παίζει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Μία ευημερούσα μεσαία τάξη διασφαλίζει την ισορροπία και αποτρέπει τις εντάσεις που προέρχονται εξαιτίας των μεγάλων κοινωνικών αποκλίσεων. Αξιολογώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την πολιτική που θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από τα μνημόνια, διακρίνω την πρόθεση για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια, άρα και την ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης. Το ζητούμενο είναι να μην μείνουμε στις προθέσεις και να περάσουμε στα έργα. Για παράδειγμα ακούμε ότι έρχονται φοροελαφρύνσεις, όμως αν δεν τις δούμε να εφαρμόζονται δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα».
Μιλώντας για την «επόμενη μέρα», ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκτιμά ότι πρέπει να εστιάσουμε σε τρεις βασικούς άξονες:
– Στην επίλυση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας μας
– Στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς σήμερα υπάρχουν γενικόλογες αναφορές
– Στην συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας
«Για το πρώτο σκέλος είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση των παθογενειών που εμπόδισαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο βάρος -για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες- δόθηκε στη γιγάντωση του Δημοσίου. Ακόμα και σήμερα παραμένει πολυέξοδο, εγκλωβισμένο σε παρωχημένες νοοτροπίες και απόλυτα συνυφασμένο με το τέρας της γραφειοκρατίας. Αντίθετα, αγνοήθηκε η σημαντικότητα της επιχειρηματικότητας, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει αν θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Επίσης δεν καταπολεμήθηκαν φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο οι ίδιοι και οι ίδιοι, κυρίως οι μικρομεσαίοι, ενώ αυτή η ανοχή προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος μόνο των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.
Για το δεύτερο σκέλος οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας σχετικά με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Με αιχμή του δόρατος τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες αλλά και τα συνεργατικά δίκτυα που εμείς στο ΕΕΑ προωθούμε και στηρίζουμε, πρέπει να εστιάσουμε στην ενίσχυση τομέων που μπορούν να “κάνουν τη διαφορά”. Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, καινοτομία, είναι οι τομείς που υπό προϋποθέσεις μπορούν να καταστήσουν την οικονομία μας περισσότερο ανταγωνιστική. Ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε την εξωστρέφεια αλλά και να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Χρειάζεται κίνητρα ο επενδυτής για να στρέψει το ενδιαφέρον του στην Ελλάδα. Ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο με σαφώς μειωμένους συντελεστές, λογικές ασφαλιστικές εισφορές, ξεκάθαρους κανόνες και ταχύτερες διαδικασίες για την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών καταθέτει μία ακόμη πρόταση στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, αυτή της πολιτικής της επιβράβευσης. «Γιατί να μην υπάρξει μία σοβαρή μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις εκείνες που εν μέσω κρίσης όχι μόνο δεν μείωσαν αλλά αύξησαν τις θέσεις εργασίας; Δεν είναι ουσιαστικό κίνητρο για την στήριξη της απασχόλησης; Το ΕΕΑ θα καταθέσει σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ανοίξουμε λίγο τους ορίζοντες μας και ας τολμήσουμε. Όπως πρέπει να τολμήσουμε και στην υλοποίηση μίας άλλης πρότασης του ΕΕΑ, της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που είναι πραγματικά δυσβάσταχτο», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει:
«Αν ενισχυθεί το εισόδημα του Έλληνα, θα κυκλοφορήσει το χρήμα στην αγορά, θα αυξηθούν οι τζίροι των επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση τα έσοδα του κράτους.
Για το θέμα της πολιτικής συναίνεσης θα επισημάνω ότι για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της η οποιαδήποτε οικονομία, απαιτείται ήρεμο πολιτικό κλίμα. Ειδικά για τη χώρα μας, είναι περισσότερο από αναγκαία η ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων, φορέων, κοινωνικών εταίρων, πολιτών. Όσο υπάρχει ένταση για μικροπολιτικά συμφέροντα και οφίτσια, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ανάκαμψης. Για μας στο ΕΕΑ δεν έχουν προτεραιότητα τα κόμματα, αλλά ο επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος, ο πολίτης. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία, αλλά αν κάνει σωστά τη δουλειά που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και η δουλειά αυτή είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του και η δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου».