ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΙΧΟΥ


Επειδή κάποιοι με εμπάθεια ή αφέλεια αναφέρονται στη δημαρχιακή μου θητεία και μιλάνε για έργα βιτρίνας και υπερχρεωμένο δήμο σας παρακαλώ να αναρτήσετε μερικά διαφωτιστικά αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξή μου στην εφημερίδα σας για τα πεπραγμένα………..

Μιας εποχής που φέρνει στην πόλη μας δυο σταθμούς ΜΕΤΡΟ, όλα τα σχολεία πρωινά, με κατασκευές και επεκτάσεις σε 14 σχολικές μονάδες, με σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων, με 8 πολιτιστικά κέντρα, με 3 υπερσύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με 3 ΚΑΠΗ, με 2 κλειστά γυμναστήρια και αίθουσα γυμναστικής, με 22 παιδικές χαρές και το Άλσος Μητέρας, με 11 πάρκα – πλατείες, με σύγχρονο Δημαρχείο, πεζοδρόμια, φωτισμούς, οδοφωτισμούς, πεζοδρομήσεις, ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις, φυτεύσεις, αναψυκτήρια, κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες πρωτότυπες και υποδειγματικές, με το Φάρο Ποντίων .….

Πόλη πρότυπο στον Ελλαδικό χώρο.

Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη αιδώς  από όσους δεν « έβρεξαν ποδάρι».

Και μην ξεχνάμε πως όταν δινόταν μάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο να εμποδισθεί η οικοδόμηση του χώρου που βρίσκεται το  ΜΕΤΡΟ στην Αγία Μαρίνα, από τον ιδιοκτήτη – ιδιώτη του χώρου, κάποιοι  ψήφιζαν υπέρ του ιδιώτη, κάποιοι επίσης όταν πηγαίναμε τα λύκεια πρωινά και ζητούσαμε να φύγει το φιλοξενούμενο Δημοτικό του Αιγάλεω, ψήφιζαν κατά.Όταν προσπαθούσαμε να σώσουμε το κτίριο Τσιλιβάκου από την οικοδόμηση κάποιοι προτιμούσαν να πάει στον εργολάβο, και άλλα πολλά. Με μεγάλη ευκολία όμως τώρα  οικειοποιούνται την επιτυχία του ΜΕΤΡΟ, των πρωινών σχολείων, της απόκτησης του  ακινήτου Τσιλιβάκου………

« Ο Γιώργος  Καπλάνης παρέλαβε ένα υποδειγματικό Δήμο, με μία τεράστια ιδιόκτητη δημοτική ακίνητη περιουσία, με 2 εκατομμύρια ευρώ μετρητά στα ταμεία του Δήμου και με εξασφαλισμένες πιστώσεις άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για έργα προς κατασκευή………..

Αναφέρομαι στις 15/09/2009, χρονολογία που υπέβαλλα την παραίτησή μου από το Δήμο. Οι πραγματικές οφειλές προς ιδιώτες την ημέρα της παραιτήσεώς μου δεν ξεπερνούσαν τις 275.000€ και δεν υπήρχε καμία απολύτως οφειλή προς το Δημόσιο ή προς τους υπαλλήλους του Δήμου. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων ήταν περίπου 8,5 εκατ. ευρώ και υπήρχε οφειλή προς το ΤΑΔΚΥ, η οποία επρόκειτο να ρυθμισθεί με τους παρακρατημένους πόρους.

Το ποσό του δανείου αφορούσε κατά κύριο λόγο την αγορά της Βιοχρώμ και της σχολής Τσιλιβάκου. Στην περίπτωση της σχολής Τσιλιβάκου αποτράπηκε η ανέγερση πολυώροφης πολυκατοικίας στο πλέον κεντροβαρικό σημείο της πόλης και ήδη εξασφαλίσθηκε και κονδύλι 5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση Κτιρίου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, έργο που δημοπρατήθηκε μεταγενέστερα από τη Δημοτική Αρχή του κ. Καπλάνη.

Όσον αφορά τη Βιοχρώμ:

Αγοράσθηκε με το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία πλησίαζε τα 25 εκατ. ευρώ. Ποσό 500.000€ μας δόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί Υπουργίας Σουφλιά, με μεσολάβηση της κας Κατερίνας Παπακώστα. Στη Βιοχρώμ υπήρχαν 2 μισθώσεις που απέφεραν ετήσιο μίσθωμα 450.000€ περίπου. Τώρα φυσικά δεν είναι τόσο το μίσθωμα, ίσως πλησιάζει τις 300.000 €. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρουμένων των 500.000€ επιχορήγησης  και  μόνο με τα μισθώματα 12 χρόνων, χωρίς ο Δήμος να βάλει δεκάρα, είχε αποπληρωθεί το τίμημα. Τα χρήματα των μισθωμάτων πήγαιναν και πηγαίνουν στο Δήμο. Ήταν λοιπόν ασύμφορη αυτή η αγορά; Γιατί λέγονται ανοησίες ότι δήθεν υπερχρεώθηκε ο Δήμος.

Το τίμημα πληρώθηκε με δάνειο που συμφωνήθηκε με επιτόκιο 1,2%. Μήπως μπορούσε ή μπορεί κανείς να βρει καλλίτερο επιτόκιο;……….

Παραλείπουν όμως να πουν ότι είναι τα μόνα ακίνητα που αγοράσθηκαν με δάνειο και οΔήμος δεν επιβαρύνθηκε δανειακά με καμία από τις άπειρες άλλες αγορές που έκανε και επαύξησε σημαντικά την ακίνητη περιουσία του. Για την ιστορία  αναφέρω αναλυτικά τις περισσότερες αγορές ακινήτων που θυμάμαι: Ριμινίτικα (γήπεδο), Δημαρχείο, Παιδικός Σταθμός Κρήτης, Παιδικός Σταθμός Σίφνου, Πάρκο Ελένης Φωκά, πλατεία Νέας Γενιάς, πλατεία Ελευθερίας, οικόπεδο Εικαστικού Κέντρου, οικόπεδο Φάρου Ποντίων & Σχολής Χορού, Κέντρο Λόγου & Τέχνης, θερινό ΠΑΝΘΕΟΝ, οικόπεδο νέου ΚΑΠΗ (Ματσούκα), παιδική χαρά Καραολή & Κανάρη, παιδική χαρά Λέσβου & Αθ. Διάκου, παιδική χαρά Ερεχθείου, παιδική χαρά Παπαδιαμάντη & Καραϊσκάκη, παιδική χαρά Δεληγιάννη, παιδική χαρά Ανδρ. Δημητρίου, παιδική χαρά Αθηνάς, παιδική χαρά Κρήτης όπου αγοράσθηκε τριώροφο, πρώην Κανακίδη και κατεδαφίσθηκε, παιδική χαρά Καραϊσκάκη & Κατσώνη, οικόπεδο Καραμιχάλη (Δούσμανη & Σωκράτους), χώρος για το 1ο, το 4ο, 5ο,6ο, 9ο, 11ο, 12ο Νηπιαγωγείο, χώροι για το 1ο Γυμνάσιο (στο βουνό) και το 2ο Λύκειο.

Δεν είμαι πρόχειρος να υπολογίσω και να αθροίσω τα τεράστια ποσά που εξασφαλίσθηκαν και δαπανήθηκαν μόνο για την αγορά των παραπάνω ακινήτων. Λογαριάστε και τα χρήματα που εξασφαλίσθηκαν για τις κατασκευές, τα έργα, τις αναπλάσεις με τις πιο υποδειγματικές και διαφανείς διαδικασίες.