Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας – Ερωτήσεις από την Αντιπολίτευση

 

Με την αναβολή του σημαντικότερου θέματος της ημερήσιας διάταξης, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Το θέμα αφορούσε την έγκριση της μελέτης για την αντικατάσταση του Δημοτικού φωτισμού σε ολόκληρη την πόλη μας.

Εκτενέστατα σημεία της μελέτης δημοσιεύσαμε εχθές σε σχετικό άρθρο μας, συνέχεια ενός άλλου το οποίο είχαμε δημοσιεύσει τον περασμένο Νοέμβριο, με διάφορες παρατηρήσεις και ερωτηματικά.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάγκας επικαλέστηκε την ορθότητα του άρθρου μας και των ζητημάτων που έβαζε. Όπως π.χ. πως η μελέτη του Δήμου μας είναι ταυτόσημη με μελέτες άλλων Δήμων, λες και έχει γίνει copypaste από εκείνες αυτών των Δήμων και οι ανάγκες της πόλης μας προσαρμόστηκαν στις ήδη υπάρχουσες μελέτες εκείνων.

Η κ. Σιαραμπή επίσης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στην εισήγηση για το που θα απευθυνθεί ο Δήμος για την δανειοδότηση του έργου (ύψους 1.8 εκατομμυρίων ευρώ). Επίσης κατέθεσε τον προβληματισμό της για το κατά πόσον η χρησιμοποίηση φωτιστικών LED, δεν έχει παράλληλα με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που δεν αναφέρονται στη μελέτη.

Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Καπλάνης παραδέχτηκε πως μπορεί να έχει γίνει αντιγραφή βασικών σημείων από άλλες μελέτες αλλά αυτό οφείλετε στο γεγονός πως οι κατευθυντήριες γραμμές δίνονται από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) γιαυτό κεντρικά σημεία της μελέτης συμπίπτουν με άλλες, άλλων Δήμων.

Η εφημερίδα μας στο σχετικό άρθρο της αναφέρει ονομαστικά έναν αριθμό Δήμων που οι μελέτες τους και τα χαρακτηριστικά τους, αυτολεξεί είναι όμοια με την ίδια φρασεολογία και επιχειρήματα. Λες και όλες οι μελέτες έχουν γραφτεί από το ίδιο άτομο (μελετητή).

Σημειώνουμε πως τα παραπάνω στοιχεία περί: Σκοπού, Πλεονεκτημάτων και Οφελημάτων, τα βρήκαμε σε αναρτήσεις άλλων Δήμων, όπως Φαρσάλων, Τριφυλίας, Μουζακίου, Κοζάνης κ.ά και ήταν ίδια.

Όσων αφορά για το που θα απευθυνθεί ο Δήμος για την χρηματοδότηση (δανειοδότηση) του έργου, ο κ. Καπλάνης άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πάντως η προσπάθεια του κ. Δημάρχου για την ύπαρξη της μέγιστης αποδοχής της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού απαιτείται μάλιστα και ενισχυμένη πλειοψηφία, λόγω του ύψους της δαπάνης, ήταν εμφανής.

Ζήτησε μάλιστα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κολιάκο την αναβολή του θέματος για ένα εικοσαήμερο περίπου, προκειμένου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να έρθουν στην επόμενη συνεδρίαση με τυχόν παρατηρήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις επί της μελέτης.

Η πρόταση του κ. Δημάρχου έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο και το σημαντικότατο αυτό θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίασή του.

Σημειώνουμε πως στη συνεδρίαση πήρε μέρος ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης μας κ. Καραπάνος Παναγιώτης, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Μιχάλη Νικητάκη, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας από το αξίωμά του.

Ο κ. Καραπάνος πλέον είναι επικεφαλής του συνδυασμού “ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ”

Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης έθεσαν ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή.

Οι τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι που έκαναν ερωτήσεις, Βασιλάκος, Γιάγκας, Σιαραμπή, συνέπεσαν σε μία. Η ερώτηση αφορούσε το ατύχημα που έγινε στο χώρο του εργοταξίου στην συμβολή των οδών Αφροδίτης και Καραολή, όταν μηχάνημα έργου τραυμάτισε συμπολίτη μας. Το ερώτημα ήταν εάν είχαν παρθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο. Ο κ. Βασιλάκος μάλιστα κατέθεσε στο Προεδρείο αντίγραφα δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου, σχετικά με το κατά πόσον είχαν παρθεί κατά τη διάρκεια του ατυχήματος τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο ίδιος επισκέφτηκε το σημείο του ατυχήματος πέντε ώρες αργότερα και δεν υπήρχε η απαιτούμενη σήμανση και τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης ζητήθηκε να διευκρινιστεί για το ποιός έχει την ευθύνη και την επίβλεψη του έργου.

Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα ανέφερε πως σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει εκπρόσωπος του εργολάβου, δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας στο συγκεκριμένο σημείο, διότι εκεί δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα τα έργα επί της οδού Καραολή. Υπάρχει σε εξέλιξη προανάκριση για το πως και που συνέβη ο τραυματισμός του συμπολίτη μας, κατάληξε.

Όσον αφορά το ερώτημα  για το ποιός έχει την ευθύνη των έργων δήλωσε πως επιβλέπουσα είναι η Περιφέρεια, αλλά και ο Δήμος αφού τα έργα γίνονται στα όρια του και για τον λόγο αυτό καθημερινά μηχανικοί του Δήμου επισκέπτονται τους χώρους εργασιών, όπως συνέβη και εκείνο το πρωινό πριν τον τραυματισμό του συμπολίτη μας, από το μηχάνημα έργων.

Επίσης ο κ. Καπλάνης ανέφερε πως ο Δήμος όταν εντοπίζει παρατυπίες ενημερώνει την Περιφέρεια ή τον υπεύθυνο του έργου. Το ίδιο είχε πράξει με επιστολή του στην Περιφέρεια πριν το ατύχημα.

Ο κ. Βασιλάκος επίσης ρώτησε τι μέτρα σκέπτεται να πάρει ο Δήμος σχετικά με το απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο γεγονός της παράνομης στάθμευσης οχημάτων επί της κεντρικής λεωφόρου της πόλης μας Ελ. Βενιζέλου.

Επίσης ζήτησε να πληροφορηθεί τι συνέβη και τι θα πράξει ο Δήμος σχετικά με την περίφραξη του γηπέδου στα Ριμινίτικα.

Τέλος αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στα επί μέρες, συσσωρευμένα σε ορισμένα σημεία της πόλης, απορρίμματα.

Ο κ. Γιάγκας ρώτησε να πληροφορηθεί την σκέψη της Δημοτικής Αρχής, περί επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η κ. Σιαραμπή αναφέρθηκε στις συχνές βλάβες που παρατηρείται στους φωτεινούς σηματοδότες στην κεντρική συμβολή της πόλης μας Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου και Μεγ. Αλεξάνδρου και Χανίων, όπως και στη διασταύρωση της Μεγ. Αλεξάνδρου με την οδό Νέστου, στα σύνορα της πόλης μας με το Δήμο Αιγάλεω.

Ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν καλέστηκαν στην κοπή πίτας των ΚΑΠΗ.

Ρώτησε για τον αριθμό των κλίσεων τροχαίων παραβάσεων που έχουν κοπεί από την Τροχαία στη Βενιζέλου για παράνομα παρκαρίσματα.

Επίσης αναφέρθηκε στο απαράδεκτο γεγονός της ταλαιπωρίας του συμπολίτη μας, που μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο και από το μεσημέρι έως και μετά τα μεσάνυχτα δεν είχε γίνει η εισαγωγή του σε αυτό και όταν αυτή πραγματοποιήθηκε, απλά  τοποθετήθηκε στο διάδρομο λόγω έλλειψης δωματίου. Χαρακτήρισε το γεγονός απάνθρωπο και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην έλλειψη του Νομαρχιακού Νοσοκομείου στην πόλη μας που δεν λειτουργεί και θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους συμπολίτες μας  αλλά και σε όσους άλλους έχουν ανάγκη περίθαλψης και σε συνεργασία με τα δύο άλλα Νοσοκομεία να προσφέρει στον τομέα της υγείας.

Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα :

Για το θέμα του παράνομου παρκαρίσματος στη Βενιζέλου, ενημέρωσε πως πριν λίγες ημέρες επισκέφτηκε το Δήμο μας ο Διοικητής της Τροχαίας Αιγάλεω  ένστολος και μαζί περπάτησαν από τη Βενιζέλου έως το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για να σχηματίσει ο ίδιος προσωπική αντίληψη του προβλήματος.

Ο κ. Διοικητής υποσχέθηκε πως θα φροντίσει σύντομα να συνδράμει το Δήμο ώστε να εξαφανιστεί το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης οχημάτων.

Όσον αφορά τον αριθμό κλήσεων που έχουν κοπεί δήλωσε πως δεν υπάρχει εικόνα στο Δήμο ακόμα.

Η ενημέρωση από το Ταμείο δεν είναι άμεση, ίσως να έχουμε αυτό το στοιχείο στους επόμενους μήνες.

Πάντως καθυστερεί η ενημέρωση του Δήμου.

Για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας δήλωσε πως ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή είναι υπέρ της επανασύστασης της υπηρεσίας αυτής σε νέα βάση και δομή, με νέα φιλοσοφία και αρμοδιότητες.

Είναι μια υπηρεσία που θα βοηθήσει στην καλή λειτουργία της πόλης αλλά και στην αύξηση εσόδων τόνισε.

Αναφερόμενος στην πτώση της περίφραξης δήλωσε πως ενημερώθηκε άμεσα η Περιφέρεια για το θέμα και πως ο εργολάβος του έργου θα έρθει και θα αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές. Ο Δήμος πήρε άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης της ζημιάς, έως την τελική επισκευή. Δήλωσε πάντως πως επιβαρυντικό στοιχείο για την πτώση της περίφραξης, εκτός των ισχυρών ανέμων ήταν και η τοποθέτηση διαφημιστικών πανό σε αυτήν, η οποία επιβάρυνε την κατάσταση.

Για το θέμα που έθιξε η κ. Σιαραμπή και αφορούσε το Νοσοκομείο, ενημέρωσε το Σώμα πως όταν ολοκληρωθούν οι επισκευές στα κτίρια θα στεγαστούν σε αυτά δύο Παθολογικές κλινικές σαν αρχή της πλήρους λειτουργίας του Νοσοκομείου όπως το θέλουμε και το χρειάζονται οι κάτοικοι. Πληροφόρησε μάλιστα τους Δημοτικούς Συμβούλους πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, με αντικείμενο τη λειτουργία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της πόλης μας.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως έζησε την ταλαιπωρία του συμπολίτη μας στο ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο, αφού επί ώρες τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Ντάβιος ήταν εκεί με τον τραυματία συμπολίτη μας.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος  αναφερόμενος στο θέμα του παράνομου παρκαρίσματος υποστήριξε πως το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με την αστυνόμευση. Χρειάζεται εκτός από την αλλαγή φιλοσοφίας στο θέμα των μετακινήσεων και η λειτουργία Δημοτικής και Διαδημοτικής συγκοινωνίας την οποία σχεδιάζουμε. Πρέπει να μειωθεί η χρήση των Ι.Χ. υποστήριξε.

Ανακοίνωσε επίσης την προσπάθεια του Δήμου για την παρουσία Αστυνόμου της γειτονιάς ο οποίος θα ελέγχει για πολεοδομικές παραβάσεις, κατόχους ζώων και συμπεριφοράς τους, παρκαρίσματα και άλλες παρεμβάσεις της αρμοδιότητάς του.

Αναφερόμενος στη μη πρόσκληση των Δημοτικών Συμβούλων στην κοπή πίτας των ΚΑΠΗ υποστήριξε πως ποτέ δεν στέλνονται προσκλήσεις και πως υπήρχε στον Πίνακα ανακοινώσεων των ΚΑΠΗ η ημερομηνία της κοπής. Άλλωστε η εκδήλωση απευθυνόταν στην Τρίτη ηλικία και τα μέλη τους, κατέληξε.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Σαββίδης σχετικά με την παρατήρηση του κ. Βασιλάκου πως υπάρχουν επί εικοσαήμερο απορρίμματα που δεν μαζεύονται ενημέρωσε πως πρόσφατα μαζί με δύο συναδέλφους του ξεκίνησαν ένα περίπατο στην πόλη από ένα συγκεκριμένο καθαρό σημείο.

Έως ότου επιστρέψουν στο ίδιο σημείο μετά από λίγη ώρα, αυτό ήταν γεμάτο σκουπίδια. Είναι αδιανόητο το πόσο σύντομα γεμίζουν οι κάδοι κατέληξε. Θα συνεχίσουμε όμως τις προσπάθειές μας για καθαρότερη πόλη, ολοκλήρωσε.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ντάβιος αναφερόμενος στην περίφραξη του γηπέδου στα Ριμινίτικα, επιβεβαίωσε τα όσα ο κ. Καπλάνης είχε αναφέρει νωρίτερα.

Η Μηχανικός του Δήμου κ. Σέργη επιβεβαίωσε την παρατήρηση της κ. Σιαραμπή για τις συνεχείς βλάβες στους φωτεινούς σηματοδότες στην κεντρική διασταύρωση υποστηρίζοντας πως υπάρχει διαμάχη μεταξύ Δήμου και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για το ποιός είναι αρμόδιος να δώσει εντολές στον εργολάβο για το συντονισμό των φαναριών. Θα λυθεί η παρεξήγηση και θα συντονιστούν πίλαρ και φανάρια και θα εξαλειφθεί το πρόβλημα, κατάληξε.