Σκουρλέτης: Μαζί εθνικές & αυτοδιοικητικές εκλογές – Να είναι προσεκτικοί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Το Σεπτέμβριο του 2019, μαζί με τις εθνικές, θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Real Fm. Ανακοίνωσε δε ότι η σχετική ρύθμιση για μεταφορά των εκλογών θα περιλαμβάνεται σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο Καλλικράτη. «Αυτό που έχουμε καταρχήν συμφωνήσει στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα αποτυπωθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με τις αλλαγές του «Καλλικράτη», είναι η μετάθεση για λίγους μήνες, τις ημερομηνίας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, να πάει δηλαδή το Φθινόπωρο αντί για τον Μάιο του 2019, είναι κάτι που ζητά και ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης και να γίνεται η ανάληψη καθηκόντων, πια, των νέων αιρετών, από τον πρώτο μήνα του επόμενου […]», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση «το θέμα της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να το ξαναδούμε, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να ισχύσει από τώρα για τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει να το ξαναδούμε από την στιγμή που έχουμε κάποια σαφή δείγματα γραφής και επανατοποθέτησης από άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν το είχαν υποστηρίξει. Αλλιώς να το ξαναφέρουμε έτσι, δεν έχει καμία έννοια», προσθεσε.

Για την εκλογή Δημάρχου:

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το μοντέλο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσον αφορά τον τρόπο εκλογής δημάρχου, γιατί ακούω από αυτοδιοικητικούς να λένε ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύει άλλο πράγμα για το δημοτικό συμβούλιο κι άλλο για το Δήμαρχο και ότι θα έπρεπε ότι ίσως ο δήμαρχος να βγαίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έτσι θα προωθούσε και τις συνεργασίες, τη συνεννόηση και τα λοιπά.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Από τη στιγμή που μιλάμε για την απλή αναλογική αυτό φέρνει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Περιφερειακοί θα βγαίνουν με βάση την πρότασή μας, θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη Κυριακή θα πηγαίνουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αποστερήσουμε τη δυνατότητα που έχει ο κόσμος για να ψηφίζει τον δήμαρχό του. Άρα να πάμε σε μία πρόταση έμμεσης εκλογής, όπως ίσχυε παλαιότερα στην Ελλάδα, πριν από το 1967. Αν και έχει τη λογική του, σε αυτή τη φάση νομίζω ότι δεν είναι κάτι που ταιριάζει με την δική μας παράδοση.

Αιχμές για ΑΝΕΛ

Ο κ. Σκουρλέτης, ταυτόχρονα άφησε αιχμές για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ και ανέφερε: «Ο κ. Καμμένος εκφράζει τη θέση του κόμματος του, όχι την κυβερνητική θέση. Δεν υπάρχει διγλωσσία, δεν έχει αμφισβητήσει ο κ. Καμμένος ότι η κυβέρνηση πηγαίνει με αυτή τη θέση, απλώς διαφωνεί».

Παράλληλα, αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ και στη στάση βουλευτών του που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο σημείωσε ότι «είναι σοβαρό θέμα και θα έλεγα στην πλευρά των ΑΝΕΛ, παρόλο που σέβομαι τη διαφορετική τους άποψη με την οποία διαφωνώ, να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι καμιά φορά δημιουργείται μια τέτοια δυναμική, η οποία υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα».

πηγή: Aftodioikisi.gr