Ανδρέας Λεωτσάκος : «Οι κομματικές τοπικές οργανώσεις οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες»

Ο Αντιδήμαρχος της πόλης μας κ. Ανδρέας Λεωτσάκος μας έστειλε δηλώσεις του, που έκανε στην ιστοσελίδα  pitsounicity, με θέμα τις διάφορες Τοπικές Οργανώσεις των Κομμάτων, προς αναδημοσίευση:

“Συχνά αποτυπώνεται στα Μ.Μ.Ε. ότι οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων παρακμάζουν ή υπολειτουργούν και ιδίως λόγω της μείωσης των ενεργών μελών των κομμάτων. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, οι πολίτες αδιαφορούν ολοένα και περισσότερο για την πολιτική και τα κόμματα εν γένει, καθώς έχουν να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα της καθημερινής ζωής (όπως βιοπορισμού ή ακόμη και επισιτισμού), για τα οποία και επιλέγουν συνειδητά τις μη κομματικές, τις ευρύτερα λαϊκές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες-δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι κομματικές τοπικές οργανώσεις οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, επιζητώντας συνεχώς το «άνοιγμα» στην κοινωνία και προωθώντας δίκαια αιτήματα και λύσεις στην κεντρική εξουσία. Όμως, οι τοπικές οργανώσεις μόνο μέσα από ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες μπορούν να συμβάλουν με θετικό πρόσημο προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι λειτουργώντας στη λογική παλαιοκαθεστωτικών πρακτικών ως εκλογικοί μηχανισμοί για υποψήφιους πολιτευτές ή ως οργανωτές εκδηλώσεων, αναπαράγοντας πελατειακές σχέσεις και εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα ή φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα να γίνονται κακοί διαδρομιστές.

Σίγουρα κάποιες τοπικές οργανώσεις και κυρίως εκείνες, που απαρτίζονται από νέους ανθρώπους λειτουργούν πολύ καλά και είναι απαγκιστρωμένες από τα κακά πρότυπα του παρελθόντος, ωστόσο συχνό είναι και το φαινόμενο ορισμένοι να μην ξέρουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, προκειμένου να την εμφυσήσουν στην τοπική κοινωνία.

Χωρίς, όμως, έναν ιδεολογικό «οδικό» χάρτη πώς διασφαλίζεται η συνάφεια της πολιτικής με την κοινωνία; Μια εσωκομματική διαβούλευση ή η χρήση ερωτηματολογίου για την άποψη, που έχουν οι ίδιοι οι πολίτες για τις τοπικές οργανώσεις, τη συμβολή και τη λειτουργία τους θα ήταν μια αρχή για να κριθεί το μέλλον τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινωνία χρειάζεται γνήσιους ανθρώπους και όχι τσιφλικάδες, που δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες της”.