Από καθόλου πλέγμα, διπλό πλέγμα στο εργοτάξιο πλέον και ΦΑΡΟΙ… για την ενημέρωση και προστασία πεζών και οδηγών

 

Η κατακραυγή του κόσμου για τα ελλιπέστατα έως ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, ο τραυματισμός του συμπολίτη μας στο χώρο του εργοταξίου, στο οποίο όμως δεν είχαν τοποθετηθεί: το προβλεπόμενο πλέγμα με τις υπόλοιπες απαραίτητες σημάνσεις και επιπλέον τα δημοσιεύματά μας φαίνεται πως “ταρακούνησαν” την κατασκευαστική εταιρεία που περνάει τους αποχετευτικούς αγωγούς στις οδούς Αφροδίτης και Καραολή και πλέον είναι τυπική και προσεκτική στις υποχρεώσεις της.

Όπως φαίνονται στην κεντρική φωτογραφία μας, στην οδό Καραολή υπήρχαν ταυτόχρονα την ημέρα του ατυχήματος: Ο τεράστιος εκσκαφέας, φορτηγό για τη μεταφορά μπάζων και άλλων υλικών, ο φορτωτής που τραυμάτισε το συμπολίτη μας, ανοικτό φορτηγάκι της κατασκευαστικής εταιρείας, γιγαντιαίοι τσιμεντένιοι αγωγοί, το ειδικό εργαλείο που τοποθετεί τους αγωγούς και άλλα εργαλεία του εργοταξίου.

Όλα τα παραπάνω σε ένα χώρο, ΧΩΡΙΣ τα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ και ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, όπως μας τα εξήγησε  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, επικίνδυνο για μικρούς και μεγάλους. Υπενθυμίζουμε πως 50 μέτρα από το σημείο είναι σε πλήρη λειτουργία το Β΄Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, με τα δεκάδες μικρά παιδιά να πηγαινοέρχονται από το σημείο αυτό καθημερινά. Είναι τυχερά και τα παιδιά αλλά και η Εταιρεία που δεν θρηνήσαμε θύματα.

Από την απλή κορδέλα που χρησιμοποιούσε για την επισήμανση του εργοταξίου, τώρα πλέον έχει εγκαταστήσει πλέγμα σε ολόκληρο το εργοτάξιο και έχει τοποθετήσει και τους απαιτούμενους φάρους  οι οποίοι αναβοσβήνουν και προειδοποιούν πεζούς και οχήματα για τους κινδύνους που υπάρχουν στους μη έχοντας εργασία στο εργοτάξιο και δυσκολεύουν τον οποιονδήποτε να εισέλθει σε αυτό.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.

Στην πάνω φωτογραφία μας, το εργοτάξιο φωτογραφισμένο από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου. Έχουν τοποθετηθεί πλέον διπλά πλέγματα, με τους απαραίτητους ΦΑΡΟΥΣ. Το πρώτο ακριβώς στο σημείο που εφάπτεται η οδός Αφροδίτης με την Ελ. Βενιζέλου και ένα δεύτερο, στο σημείο μετά την πρασιά, οριοθετώντας και σχηματίζοντας ασφαλή διάδρομο για τους πεζούς.

Στην πάνω φωτογραφία το εργοτάξιο φωτογραφισμένο από το ίδιο σημείο, με μοναδική επισήμανση ότι πρόκειται για εργοτάξιο, την ασπροκόκκινη κορδέλα, αλλά και αυτή μόνο στο ΕΝΑ από τα ΔΥΟ (αριστερό) πεζοδρόμια και καθόλου στην πλευρά που σκάβει ο εκσκαφέας, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Κανένα πλέγμα πουθενά, κανένας ΦΑΡΟΣ κανένα απαγορευτικό ή προειδοποιητικό μέτρο εισόδου για τους πεζούς. Η σύγκριση μεταξύ των δύο εικόνων που αφορούν το ίδιο εργοτάξιο αποκαλυπτική.

Στην τρίτη φωτογραφία μας το μηχάνημα που τραυμάτισε τον συμπολίτη μας. Το  εργοτάξιο δουλεύει επί της οδού Καραολή και δεν έχει τοποθετηθεί το προβλεπόμενο προστατευτικό πλέγμα, όπως διακρίνεται έως το βάθος της εικόνας, ούτε επί της οδού Αφροδίτης. Απλά η ασπροκόκκινη ταινία…

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας στην οποία απευθυνθήκαμε μας δήλωσε πως είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση πλέγματος, ειδικής σήμανσης και ΦΑΡΩΝ που θα λειτουργούν τις βραδινές ώρες σε κάθε εργοτάξιο, προειδοποιώντας και προφυλάσσοντας πεζούς και οδηγούς. Για το συγκεκριμένο έργο μας πληροφόρησε πως χρηματοδοτείτε και επιβλέπετε από την Περιφέρεια.

Δεν έχει γίνει γνωστό πάντως εάν ο Δήμος ενημέρωσε την Περιφέρεια για το ατύχημα και την έλλειψη των απαιτούμενων και προβλεπόμενων μέτρων στο εργοτάξιο αυτό, πριν τα δημοσιεύματα στον Τοπικό Τύπο και το ατυχές συμβάν του τραυματισμού του συμπολίτη μας.