Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε χθες το βράδυ την Αθήνα με επίκεντρο 24χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας στην περιοχή μεταξύ Μαραθώνα – Σχοινιά.
Οι επιστήμονες – αν και δεν μπορούν να το πουν με βεβαιότητα – υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο χθεσινός σεισμός να ήταν ο κύριος. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι θα υπάρξουν αρκετές ακόμη δονήσεις στην περιοχή και δεν αποκλείεται να σημειωθεί και πάλι αντίστοιχου μεγέθους σεισμός.
«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά είναι το πιο πιθανό. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλο σεισμών καθώς δεν έχουν καταγραφεί δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ», επεσήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Μετά το σεισμό των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ υπήρξε εκτόνωση του φαινομένου με αρκετούς μετασεισμούς από 2,5 έως και 2,9 Ρίχτερ.
Αναφερόμενος στο βουητό που ακούστηκε λίγο πριν τη δόνηση ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι όπως έρχονται τα σεισμικά κύματα και φθάνουν στην επιφάνεια, παθαίνουν διάθλαση και μετατρέπονται σε ακουστικά κύματα. «Μπορεί να τρομάζει αλλά είναι ακίνδυνο».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλίαρας, υποστήριξε και αυτός από την πλευρά του ότι μπορεί να υπάρξει και άλλος σεισμός αντίστοιχης έντασης με τον την χθεσινή αλλά πρόσθεσε πως αυτές οι δονήσεις δεν δημιουργούν προβλήματα και δεν έχουν επίδραση σε κτήρια. «Τον νοιώσαμε πολύ περισσότερο επειδή ήταν κοντά στην Αθήνα και μικρό εστιακό βάθος, σα 5 χιλιόμετρα», εξήγησε.
Πάντως, η χθεσινή δόνηση έρχεται ως συνέχεια του «σμήνους σεισμών» που είχε προκαλέσει ανησυχία στις 9 Ιανουαρίου στην ίδια περιοχή. Ο μεγαλύτερος από αυτούς δεν είχε ξεπεράσει τα 3 Ρίχτερ.
Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι η σεισμική ακολουθία είναι σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,6 Ρίχτερ και ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 2 και 2,5 μετά από 11 και 20 λεπτά αντίστοιχα.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ