Η ανακατασκευή της αυλής του 2ου Δ.Σ. Αγίας Βαρβάρας μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

 

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας στεγάζεται στο κτίριο της συμβολής των οδών Στέφανου Σαράφη & Ανδρέα Δημητρίου από το σχολικό έτος 1994-95. Αντικειμενικοί κατασκευαστικοί λόγοι – πολλοί όροφοι, σκάλες, εξωτερικοί διάδρομοι- το καθιστούν ένα δυσχερές για τη λειτουργία δημοτικού σχολείου διδακτήριο.

Ένας επιπλέον σημαντικός λόγος ήταν και το γεγονός ότι το μισό προαύλιο ήταν κτισμένο αφενός ένα σκαλί δώδεκα εκατοστών πιο κάτω από την υπόλοιπη αυλή αφετέρου στρωμένο με πλάκες που στη βροχή και όχι μόνο ήταν άκρως ολισθηρές και κατά συνέπεια επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αρχικά έπρεπε όλη η επιφάνεια να «σηκωθεί» δώδεκα εκατοστά, ώστε να καταργηθεί το σκαλί.

Από τον Ιούνιο του 2015 που ανέλαβα τη διεύθυνση του σχολείου είχα θέσει στον Σύλλογο Διδασκόντων συγκεκριμένους στόχους μετρήσιμους, που μεταξύ άλλων αφορούσαν τόσο στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την ανακατασκευή της αυλής με στόχο την εξάλειψη της δομικής της επικινδυνότητας.

Τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τον έχουμε βελτιώσει σημαντικά τόσο με τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση (εποπτικά μέσα αξίας 4.000 ευρώ) όσο και με τη λειτουργία του ΚΣΕ, αλλά και με αυτήν την ίδια τη διαχείριση.

Η πρώτη κρούση για την ανακατασκευή της αυλής προς το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δεν είχε θετική κατάληξη. Μετά από εννέα μήνες επανήλθαμε με νέα επιστολή, αλλά και μια καινούρια πολύ συγκεκριμένη και αναλυτική Μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, την οποία και οφείλω να ευχαριστήσω δημοσίως.

Το περιεχόμενο της επιστολής και κατά συνέπεια η επιχειρηματολογία μας κινήθηκε σε δύο άξονες. Αφενός στο γεγονός της επικινδυνότητας, την οποία οι άνθρωποι του Ιδρύματος διαπίστωσαν κατά την επίσκεψη-αυτοψία που διενήργησαν στον χώρο του σχολείου μας, αφετέρου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά-πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό μας. Όλα αυτά παρουσιάζονταν αναλυτικά μέσα από πολλά links άρθρων της ιστοσελίδας μας (εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις, θεατρικές παραστάσεις, γιορτές, παιχνίδια, δράσεις εξωστρέφειας με τη Γειτονιά και την Πόλη ευρύτερα) που καθιστούν το σχολείο μας «Φάρο» για τη γειτονιά και -τολμώ να πω- πρότυπο ένταξης. Θεωρώ -και υπάρχει συναντίληψη ως προς τούτο με τους ανθρώπους του Ιδρύματος- ότι είναι μια αυθεντικά Αειφόρα Κοινότητα κυρίως για την εξωστρέφεια και τον πολιτισμό που διαχέει στη γειτονιά που βρίσκεται.

Το νέο δάπεδο είναι αντιολισθητικό και με χαρούμενα χρώματα!

Εκτιμώντας πλήρως τις προαναφερθείσες παραμέτρους οι άνθρωποι του Ιδρύματος συμφώνησαν με την πρόταση ανακατασκευής της αυλής σύμφωνα ακριβώς με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και τον Μάρτη του 2017 έλαβαν την απόφαση υλοποίησης του έργου και κάλυψης του συνολικού κόστους του, κάτι λιγότερο από 12.000 ευρώ.

Όσο για τις τυπικές μας «υποχρεώσεις» προς το Ίδρυμα. Πρώτον, να μπορούν να αναρτούν φωτογραφίες από το έργο και δεύτερο να υπάρξει μια μικρή πινακίδα σε κάποιο σημείο της αυλής που θα αναφέρει το γεγονός της δωρεάς, την οποία ήδη ετοιμάζουμε και θα τοποθετήσουμε εντός των προσεχών ημερών. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εκφράσω δημόσια ευχαριστία στην κα. Αρίστη Σταθακοπούλου, η οποία από την πρώτη στιγμή κατάλαβε την ιδιαίτερη δυναμική του σχολείου μας και υποστήριξε με θέρμη τη δωρεά.

Τελειώνοντας αυτό το σύντομο «ημερολόγιο» για το ζωτικό έργο του σχολείου μας θα ήθελα να επαναλάβω πως για ό,τι έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα υπάρχει μια και μόνη κινητήρια δύναμη που ακούει στο όνομα …

Όραμα για το Δημόσιο Σχολείο ως υπέρτατο Αξιακό αγαθό και βεβαίως απεριόριστη Αγάπη για το Σχολείο της Καρδιάς μας.

Ευθύμης Χατζηευσταθίου

Δ/ντης 2ου Δ.Σ. Αγίας Βαρβάρας