«Ευκαιρία» στους φοροφυγάδες με έκπτωση 40% στα πρόστιμα


Μετά τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων που είχε ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα ύψους 700 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει μια πάγια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης για τους φορολογούμενους που ελέγχονται από τις ελεγκτικές αρχές για μη υποβολή αρχικών δηλώσεων ή την υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Η ρύθμιση αυτή που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο έχει ένα ισχυρό κίνητρο.

Συνοδεύεται με έκπτωση 40% στους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα από παλιές υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αφού σχεδόν το 1/3 των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι πρόστιμα που έχουν μείνει απλήρωτα και δεν πρόκειται να εξοφληθούν.

Με τη ρύθμιση αυτή, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών οι φορολογούμενοι που εντοπίζονται με φοροπαραβάσεις θα μπορούν ευκολότερα να εξοφλούν τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται από τις φορολογικές αρχές καθώς θα περιορίζονται στο 60%.

Βάσει αυτής της διάταξης οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έναρξη του φορολογικού ελέγχου ώστε να γλιτώνουν από τα τσουχτερά πρόστιμα που προκύπτουν από τις παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο. Αν πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εντός 30 ημερών τότε οι κυρώσεις (πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα και όχι κύριοι φόροι) «κουρεύονται» κατά 40%.

Για παράδειγμα, έστω φορολογούμενος ο οποίος δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση τα τελευταία χρόνια αποκρύβοντας φόρους ύψους 20.000 ευρώ.

Το πρόστιμο ανέρχεται στα 8.000 ευρώ, ενώ οι τόκοι στα 4.000 ευρώ. Συνολικά καλείται να πληρώσει το ποσόν των 32.000 ευρώ. Στην περίπτωση που διευθετήσει τις οφειλές του σε διάστημα 30 ημερών το πρόστιμο των 12.000 ευρώ θα περιοριστεί στα 7.200 ευρώ («κούρεμα» 4.200 ευρώ). Δηλαδή, θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 27.200 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο είναι δυνατή η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων μετά την έναρξη φορολογικού ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, θα γίνεται η ακόλουθη διάκριση:

Για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου αλλά πριν από την κοινοποίηση της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ θα επιβάλλονται οι διαδικαστικές κυρώσεις για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, δηλαδή ποσά προστίμων 100 ευρώ αν ο ελεγχόμενος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκεί τέτοια δραστηριότητα και τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και ο τόκος που ανέρχεται σε ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης μέχρι την υποβολή της εκπρόθεσμης.

Για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, εάν προκύπτει ποσόν φόρου προς καταβολή θα επιβάλλεται επί του ποσού αυτού, αντί του διαδικαστικού προστίμου των 100-500 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 10%-50% του προκύπτοντος φόρου, σε περίπτωση αρχικής δήλωσης, ή της προκύπτουσας διαφοράς φόρου, σε περίπτωση τροποποιητικής δήλωσης. Εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, το πρόστιμο θα περιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος.

πηγή:Newsbeast