Όλο και ανεβαίνει το κόστος της… πλαστικής σακούλας! Τρία λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ 24% θα καλούνται να πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές που θα αγοράζουν πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά προϊόντων ή εμπορευμάτων. Συνολικά θα προκύπτει επιβάρυνση 3,72 λεπτών ανά σακούλα.
Αλλαγές όμως στις ταμειακές μηχανές θα αναγκαστούν να κάνουν και οι έμποροι, αφού ναι μεν οι πλαστικές σακούλες πια θα χρεώνονται και θα υπόκεινται και σε 24% ΦΠΑ, όμως το ειδικό αυτό τέλος θα πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά στην απόδειξη. Οι ταμειακές μηχανές θα πρέπει να έχουν αναπροσαρμοστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Αν και σαν μέτρο είναι σωστό, μιας και οι πλαστικές σακούλες έχουν γίνει πια αναπόσπαστο ντεκόρ κάθε Ελληνικής δραστηριότητας, η μετάβαση σε μια πιο οικολογική εποχή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και μπερδέματα. Εκτός από τις παγιωμένες συνήθειες χρόνων που θα πρέπει να αλλάξουν, θα πρέπει να αλλάξει και η λειτουργία των καταστημάτων.
Από την αρχή του χρόνου λοιπόν οι πλαστικές σακούλες θα κοστίζουν 3 λεπτά (επιβάρυνση περιβαλλοντικού τέλους), ενώ σε αυτή την αξία θα προστίθεται ΦΠΑ. Συνολικά θα προκύπτει επιβάρυνση 3,72 λεπτών ανά σακούλα.
Προς το παρόν το μέτρο είναι σε δοκιμαστική ισχύ και στόχος είναι να μειωθεί ο μέσος όρος που χρησιμοποιούν οι Έλληνες από 250-350 σακούλες το χρόνο σε 90 μέχρι το 2020 και 40 έως το 2025. Το 2019 η τιμή για κάθε σακούλα θα αυξηθεί στα 9 λεπτά.
Η τιμή πάντως είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού σε όσες χώρες δεν έχουν καταργηθεί τελείως εδώ και χρόνια η τιμή για μια σακούλα κυμαίνεται από 5 λεπτά στη Βουλγαρία, μέχρι 36 λεπτά στην Ιρλανδία.
Τέλος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταστημάτων και την συμμόρφωση τους με τις νέες οδηγίες, η ΑΑΔΕ εξέδωσε οδηγίες για την αναγραφή του τέλους στις αποδείξεις:
Δοκιμαστική περίοδος με χαμηλό κόστος
Στην Ελλάδα -ακόμα είναι δωρεάν- χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Από το νέο έτος έτος οι σακούλες θα χρεώνονται 0,04 ευρώ και 0,09 ευρώ το 2019. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019.
Η τιμή τους πάντως θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, καθώς σε αυτή τη φάση θα δοκιμαστεί η ψυχολογική επίδραση του μέτρου στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.
Το κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη
Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα
Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα
Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου).
Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες
Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα
Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011
Πληροφορίες για τους Επαγγελματίες:
Α. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση ΕΑΦΔΣΣ, κατά την διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκδίδει τα παραστατικά, ώστε όταν διατίθεται μια λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, να εμφανίζεται αυτόματα, ως παρελκόμενο είδος, το περιβαλλοντικό τέλος με Φ.Π.Α. 24%
Β. Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. 24%, το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ».