«Βόμβα» για φαρμακοποιούς: Όποιος θέλει θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο

 

Φαρμακεία: «Ανοίγει» το επάγγελμα, δίνεται άδεια και σε μη φαρμακοποιούς

Επιστροφή στον… Αύγουστο του 2015 και το τρίτο μνημόνιο σήμανε χθες για τον κλάδο των φαρμακοποιών, με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από το υπουργείο Υγείας για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος.

Η λειτουργία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς -όπως και η τριετής παράταση του claw back η οποία σημειωτέον… παρατάθηκε για άλλα τρία χρόνια- χαρακτηρίζονταν τότε σημαντικές όσο και αναμενόμενες αλλαγές στο πεδίο της Υγείας.

Σε ό,τι αφορούσε τα φαρμακεία γινόταν αναφορά και στην ανάγκη εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Η κατάργηση της υποχρέωσης κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός (πλην των πληθυσμιακών), τέθηκαν ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται και πάλι στο κάδρο των μνημονιακών αλλαγών.

Σύμφωνα με αυτήν, άδεια φαρμακείου μπορεί να χορηγείται σε φαρμακοποιούς αλλά και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού. Φαρμακείο μπορούν, επίσης, να ιδρύουν και οι συνεταιρισμοί – μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.
Μεσοβέζικη λύση

Ωστόσο, στο διάστημα αυτό, από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου μέχρι και τις τροπολογίες -εξπρές που κατατίθενται για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, έχει μεσολαβήσει μια υπουργική απόφαση για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος, που… ρύθμιζε το θέμα χωρίς ουσιαστικά να το ρυθμίζει.

Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση, εφαρμοστική του νόμου 4336/2015, που είχαν υπογράψει τον Μάιο του 2016 οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας, οι άδειες των φαρμακείων θα δίδονταν και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.

Επρόκειτο για μια μεσοβέζικη απόφαση που επέτρεψε στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και να «χαϊδέψει» τον κλάδο των φαρμακοποιών εμφανιζόμενη υπέρ των θέσεων τους και κατά των αναγκαίων και σκληρών μνημονιακών μέτρων που έπρεπε να λάβει.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί προσέφυγαν όπως ήταν αναμενόμενο στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου».

Λίγους μήνες αργότερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ’ αριθμ. 1804-1807/2017 αποφάσεις της έκανε δεκτές τις αιτήσεις του ΠΦΣ και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, για την ακύρωση της απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται είτε με νόμο είτε με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης με υπουργική απόφαση.

Η Ολομέλεια ανέφερε επίσης, ότι το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που καταργήθηκε μπορεί να περιληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα.

Η χθεσινή τροπολογία

Για την τροπολογία είχε προετοιμάσει το έδαφος πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός όταν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο για την αξιολόγηση και την αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων, είχε πει πως «οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους για άνοιγμα του επαγγέλματος και για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και ζητούν να ακολουθηθεί κατά γράμμα η εργαλειοθήκη».

Μάλιστα, είχε αναφερθεί στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, λέγοντας πως «έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Θα το ξαναφέρουμε με τρόπο που να μην συγκρούεται με τα επιχειρήματα του ΣτΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Επιπλέον, είχε επιχειρήσει να μειώσει το θέμα λέγοντας δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας από μη φαρμακοποιούς και πως έχουν δοθεί άδειες σε δέκα επιχειρηματίες πανελλαδικά.

Με τη χθεσινή τροπολογία το υπουργείο Υγείας επαναφέρει το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η κοινή υπουργική απόφαση.

Η απάντηση των φαρμακοποιών

Η προσφυγή των φαρμακοποιών στα δικαστήρια μετά την ψήφιση του νόμου θεωρείται βέβαιη.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της τροπολογίας, το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) δηλώνει πως «ι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες», υπενθυμίζει πως «το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ, με συντριπτική πλειοψηφία (20 – 2)» και καλεί την κυβέρνηση «να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί στέλνουν μήνυμα και στους τυχόν ενδιαφερόμενους ιδιώτες: «Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του» καταλήγει ο ΠΦΣ.

Πηγή: protothema.gr