Στις αρχές του μήνα προσελήφθησαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με το έργο που έχουν αναλάβει η Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs μόνο η πρώτη φάση, δηλαδή η εξέταση και υπόδειξη του καλύτερου τρόπου αξιοποίησης θα διαρκέσει έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2018.
Από εκεί και πέρα, προβλέπεται μια περίοδος 24 μηνών μέσα στην οποία οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να εξετάσουν εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τον έτερο μεγάλο μέτοχο του ομίλου την Paneuropean ή από άλλο υποψήφιο, που όμως θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη συναίνεση του υφιστάμενου πλειοψηφικού μετόχου.
Αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα, που έχει διάφορες οικονομικές και επιχειρηματικές προεκτάσεις και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται ως μία από τις πιο… πιθανές αποκρατικοποιήσεις η οποία μάλιστα έχει προβλεφθεί ότι θα εισφέρει στο ταμείο έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ εντός του 2018.
Εξίσου ή και πιο δύσκολες είναι και άλλες 4 αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα και των υποδομών, οι οποίες επίσης έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό και ισοδυναμούν με προβλεπόμενα έσοδα, κάτι λιγότερο του 1 δισ. ευρώ σε σύνολο εκτιμώμενων εσόδων άνω των 2 δισ. (ακόμη 613 εκατ. προβλέπονται από διαγωνισμούς στους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές και 11,98 εκατ. από καταβολές δόσεων ολοκληρωμένων συναλλαγών έως το 2017).
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ενδεικτική τιμή που βάζει ο προϋπολογισμός σε πωλήσεις μεριδίων σε εταιρείες, όπου δεν υπάρχει ακόμη αποτίμηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα το τίμημα είναι σημαντικά χαμηλότερο των προσδοκιών ή ακόμη και της πραγματικής αξίας των εταιρειών.
Για παράδειγμα από την πώληση του 31% της ΔΕΠΑ που ανήκει στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) το προσδοκώμενο έσοδο των 250 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με αξία της εταιρείας στα 800 εκατ. ευρώ, όταν μόνο φέτος στο 9μηνο η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας ανήλθε στα 223 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο δεν ισχύει για τη ΔΕΗ όπου τα 100 εκατ. ευρώ έσοδα που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό για την πώληση του 17% της εταιρείας αντιστοιχούν σε κεφαλαιοποίηση 588 εκατ. ευρώ. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει πέσει στα 487,2 εκατ. ευρώ.
Τέλος από την πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ, που επίσης έχουν ιδιαιτερότητες, προβλέπεται να εισπραχθούν εντός του 2018 35 και 64 εκατ. αντίστοιχα.
Από τις συγκεκριμένες δύσκολα διαχειρίσιμες και χρονικά υπερφιλόδοξες αποκρατικοποιήσεις, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη συνολικών εσόδων ύψους 949 εκατ. ευρώ σε σύνολο προβλεπόμενων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που θα ολοκληρωθούν το 2018 2,011 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάτι λιγότερο από το 50% του στόχου των αποκρατικοποιήσεων της επόμενης χρονιάς είναι δύσκολα επιτεύξιμο.
πηγή: Capital.gr – Του Χάρη Φλουδόπουλου