Για δεύτερη κεραία Εταιρείας Κινητής Τηλεφωνίας ψάχνει ο Δήμος στο ακίνητο της οδού Χαριλάου Τρικούπη, έξω από το οποίο το Σάββατο 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων με απαίτηση το ξύλωμά τους.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου επέμενε πως στην ταράτσα του υπάρχει μόνο μία και αυτή με την προβλεπόμενη άδεια που απαιτείται για την εγκατάστασή της.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασιλάκος και ο Διοικητής του Α.Τ. Αγίας Βαρβάρας οι οποίοι ανέβηκαν στην ταράτσα του ακινήτου, όταν κατέβηκαν βεβαίωσαν τους συγκεντρωμένους πως στην ταράτσα είδαν μόνο μία κεραία, ενώ ο ιδιοκτήτης τους έδειξε και τη σχετική άδεια.
Γείτονας του ακινήτου που έκανε το κάλεσμα της συγκέντρωσης για την κεραία, επέμενε όμως πως στην ταράτσα υπάρχουν παραπάνω κεραίες.
Συναντηθήκαμε με τον κ. Λεωτσάκο και τον ρωτήσαμε τι γίνεται με το θέμα κι αν υπάρχουν νεώτερες εξελίξεις.
Ο κ. Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε πως ασχολούμενος με το θέμα των κεραιών επισκέφτηκε την ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ (αρμόδια Αρχή έκδοσης αδειών για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας) και σε σχετικό πίνακά της που αφορά τις αδειοδοτημένες – δηλωμένες κεραίες στην πόλη μας, παρατήρησε πως βάσει αυτού του καταλόγου, στην συγκεκριμένη διεύθυνση είναι καταγεγραμμένες ΔΥΟ κεραίες.
Μάλιστα έστειλε σήμερα Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, επιστολή στην ΕΕΤΤ, ζητώντας επιβεβαίωση για το παραπάνω.
Σε ερώτημά μας εάν ο ίδιος όταν ανέβηκε στην ταράτσα διαπίστωσε την ύπαρξη άλλης κεραίας, μας απάντησε αρνητικά.
Επιμείναμε στο ερώτημα και ο κ. Λεωτσάκος μας δήλωσε πως όντως στην ταράτσα υπήρχε ακόμα μία κατασκευή ύψους περίπου ενός μέτρου.
Ρώτησε τον ιδιοκτήτη τι είναι αυτό και εκείνος δήλωσε άγνοια. Σε επιτόπια επικοινωνία με την Εταιρεία εκπρόσωπός της, τους δήλωσε πως πρόκειται για ενισχυτή σήματος και τίποτα περισσότερο.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος δεσμεύτηκε στους κατοίκους που πραγματοποίησαν την συγκέντρωση, πως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει προς συζήτηση το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και θα παρθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκαλούν.
Η Εισήγηση της Διοίκησης του Δήμου θα στραφεί κυρίως στην αλλαγή του Νομοθετικού περιεχομένου που ισχύει για τις κεραίες αυτές.
Μεταξύ των προτάσεων που θα γίνουν προς τα Αρμόδια υπουργεία και Αρχές που εκδίδουν τις άδειες θα είναι κυρίως ως προς την αλλαγή των υφισταμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στην καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου (τακτικών και εκτάκτων) της ακτινοβολίας, την υποχρεωτική ενημέρωση των Δήμων προ της εγκατάστασης αυτών των κεραιών, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την επανεξέταση των αδειών λειτουργίας σε κατοικημένες περιοχές με σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Επίσης στις προτάσεις που θα γίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι για την επιβολή αυστηρών ποινών στους ιδιοκτήτες ακινήτων για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κεραιών και άλλων μηχανημάτων που αφορούν Εταιρείες Κινητής τηλεφωνίας, στις ιδιοκτησίες τους.
Παρακάτω δημοσιεύουμε τον πίνακα της ΕΕΤΤ με τις κεραίες (16 τον αριθμό) οι οποίες είναι εγκαταστημένες σε ακίνητα της πόλης μας, αδειοδοτημένες – δηλωμένες.
Φυσικά το ζήτημα δεν τελειώνει με την γνώση των αδειοδοτημένων κεραιών σε ακίνητα του Δήμου μας.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παράνομες κεραίες που ίσως υπάρχουν και ανεξέλεγκτα ακτινοβολούν πάνω από τα παιδιά μας και εμάς.
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ 16 ΚΕΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
ΟΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΕΤΤ