Στην αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στοχεύει ο Δήμος με τη μεταφορά της στο ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ, από το κτήριο που φιλοξενείτε σήμερα, περισσότερα από είκοσι χρόνια, στην οδό Σερίφου 2, δίπλα στο Άλσος ΜΗΤΕΡΑ.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σήμερα στεγάζεται στον πρώτο όροφο σε έναν χώρο περίπου 70 τ.μ. και η λειτουργικότητά του, όπως και η επισκεψιμότητά του δεν είναι εκείνη που θα περίμενε κανείς και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.
Στόχος του Δήμου είναι οι απαιτούμενες εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και η μεταφορά της Βιβλιοθήκης να γίνει με επιμέλεια και προσοχή.
Στην προσπάθεια κατηγοριοποίησης των βιβλίων ανά θέμα και είδος, θα συνδράμουν και δύο εθελοντές βιβλιοθηκονόμοι, ενώ η Βιβλιοθήκη θα διαθέτει Ίντερνετ και θα αποκτήσει ιστοσελίδα την οποία ο κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται και να γνωρίζει τι βιβλία υπάρχουν ανά πάσα στιγμή στο χώρο, πριν τον επισκεφτεί.
Στο ερώτημά μας στον Αντιδήμαρχο κ. Ντάβιο εάν ο καινούργιος χώρος είναι αρκετός για να δεχτεί τον όγκο των βιβλίων που υπάρχουν σήμερα στη Βιβλιοθήκη, μας απάντησε καταφατικά, συμπληρώνοντας πως, υπάρχουν σήμερα στη Βιβλιοθήκη ανεπίκαιρα αναγνώσματα, από την εποχή του αείμνηστου Μήτρου Σουλιμιώτη, τα οποία δεν έχουν κανένα αναγνωστικό ενδιαφέρον και κανείς δεν τα έχει αναζητήσει επί δεκαετίες και απλά υπάρχουν εκεί χωρίς κανένα όφελος.
Η Βιβλιοθήκη θα αναγεννηθεί με τη φιλοξενία της στο κέντρο της πόλης (Παλαιών Πολεμιστών & Καλαντζάκου) σε έναν σαφέστατα ομορφότερο και λειτουργικότερο χώρο που διαθέτει περισσότερες ανέσεις για εργαζόμενους και επισκέπτες, όπως π.χ. ράμπα για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ, που δεν έχει ο παλαιός χώρος και ήταν απαγορευτική η επίσκεψη του από άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικότητα. Επίσης διαθέτει δύο τουαλέτες, προαύλιο χώρο με πανέμορφο κήπο για εκδηλώσεις των μελών της κ.ά.
Στα υπέρ του ακόμα, σε σχέση με τη σημερινή βιβλιοθήκη, ο κ. Ντάβιος υποστηρίζει πως το ΚΕΝΤΡΟ θα έχει ράφια τριών μέτρων ύψους σε αντίθεση με τα χαμηλά (λιγότερο από 2 μέτρα το ύψος των ραφιών) στο σημερινό χώρο, πράγμα που σημαίνει πως τα υψηλότερα ράφια θα μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα βιβλία.
Στις σκέψεις του Δήμου επιπλέον είναι η δημιουργία μικρών “παραρτημάτων” βιβλιοθηκών σε χώρους αναμονής συμπολιτών μας, όπως στο Δημοτικό Ωδείο, στο χώρο που στεγάζεται ο Σύλλογος Ποντίων, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, στα ΚΑΠΗ και αλλού.
Έως σήμερα το ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ δεν έχει αποδώσει αρκετά.
Πλην ορισμένων παρουσιάσεων βιβλίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων κυρίως στο κήπο, εσωτερικά παραμένει ανεκμετάλλευτο, κατά τη διάρκεια του έτους.
Στόχος είναι συμπλήρωσε ο κ. Ντάβιος να δώσουμε ζωή στον όμορφο αυτόν χώρο.
Σχετικά με τον παλαιό κτήριο που έως σήμερα φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη, ο κ. Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε σχετικά με τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής γι΄αυτόν.
Στο κτήριο στεγάζονται ένα τμήμα της Δραματικής Σχολής του Δήμου, ενώ έχουν δοθεί χώροι και χρησιμοποιούνται από την ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, την Εθνική Αντίσταση, το Σύλλογο Γυναικών, ενώ το υπόγειο έχει διαμορφωθεί σε αποθηκευτικό χώρο στον οποίο γίνεται και η διάθεση προϊόντων σε συμπολίτες μας.
Με την μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα υπάρξει περισσότερος χώρος εκτός του ισογείου, για τη στέγαση του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου και τα ΤΟΜΜΥ.
Η ύπαρξη επιπλέον χώρου θα λειτουργήσει ευνοϊκά στο να έρθουν περισσότερες ειδικότητες ιατρών και να είναι ωφελιμότερο για τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, κατέληξε.