Ενεργειακό πιστοποιητικό ακινήτων: Δικαιολογητικά έκδοσης, εξαιρέσεις και πρόστιμα

Προαπαιτούμενο για την πώληση ακινήτου είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό ακινήτων. Ποια όμως είναι τα δικαιολογητικά για την έκδοση της πράξης, ποια ακίνητα υπόκεινται στις εξαιρέσεις και ποια είναι τα πρόστιμα σε περιπτώσεις έλλειψης του;

Το Ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α) Ενεργειακό πιστοποιητικό για μεταβίβαση – πώληση

Η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακό πιστοποιητικό) υφίσταται για πωλήσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων εμβαδού ακόμη και κάτω των 50 τ.μ. Εξαιρούνται οι αποθήκες και οι θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

B) Ενεργειακό πιστοποιητικό για ενοικίαση

Η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακό πιστοποιητικό) είναι υποχρεωτική για ενοικίαση κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων, συνολικού εμβαδού ακόμη και κάτω των 50 τ.μ. (διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κλπ.). Εξαιρούνται οι αποθήκες και οι θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ποιοι χώροι εξαιρούνται:

Αναλυτικές διευκρινίσεις δόθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το Ενεργειακό Πιστοποιητικό που είναι πλέον υποχρεωτικό να εκδοθεί σε όλες τις περιπτώσεις μίσθωσης ή πώλησης ακινήτων.

Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι δεν είναι υποχρεωτικό να εκδοθεί εφόσον αφορά ανανέωση μίσθωσης με τον ίδιο ιδιοκτήτη.

Δίνονται οδηγίες για την νέα υποχρέωση (απο 1ης Ιανουαρίου 2016) σε ακίνητα κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων.

H διευκρινιστική Εγκύκλιος του Υπουργείου Περιβάλλοντος εκδίδεται με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την υποχρέωση που προβλέπεται ότι σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Τι ισχύει για το Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Η υποχρέωση ηλεκτρονικής καταχώρησης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας προβλέπεται από 09.11.2015 -ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του ν.4342/2015-.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να καταχωρούν τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στην ηλεκτρονική εφαρμογή (εφόσον για το μισθωμένο ακίνητο υφίσταται η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ).

Η εγκυρότητα του Ενεργειακου Πιστοποιητικού μπορεί να επαληθευθεί βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου – Α.Π. και του δεκαεξαψήφιου αριθμού ασφαλείας – Α.Α.

Το ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΑ κτιρίου ή κτιριακής μονάδας απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου ή κτιριακής μονάδας ώστε να επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ή στους ενοικιαστές του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας να συγκρίνουν και να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοσή του και ισχύει για 10 έτη από την ημερομηνία έκδοσής του.

Καθώς το ΠΕΑ αφορά στο ακίνητο (κτίριο ή κτιριακή μονάδα) και όχι στα πρόσωπα, δεν απαιτείται η έκδοση νέου ΠΕΑ στο δεκαετές διάστημα ισχύος του εφόσον στο κτίριο ή την κτιριακή μονάδα δεν έχουν υπάρξει μεταβολές οι οποίες να συνιστούν ριζική ανακαίνιση (ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας).

Το ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΑ εκδίδεται για κτίριο ή κτιριακή μονάδα κατηγορίας και χρήσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και τις Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΟΤΕΕ) που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού. Το ΠΕΑ εκδίδεται για κτίριο ή κτιριακή μονάδα και όχι σύμφωνα με την άδεια δόμησης (οικοδομική άδεια), το ιδιοκτησιακό καθεστώς κλπ.

πηγή: Aftodioikisi.gr