Νέα παρέμβαση ΠΕΣΥΔΑΠ για την προστασία του Όρους Αιγάλεω

 

Κίνδυνος κατολίσθησης και απειλή της δημόσιας υγείας από ανεξέλεγκτες αποθέσεις αποβλήτων στη Χωράφα Σχιστού.

Την άμεση αντίδραση του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) προκάλεσε η διαπίστωση εκτεταμένης περιβαλλοντικής υποβάθμισης που συντελείται στη Χωράφα Σχιστού.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ στο πλαίσιο της δράσης για έλεγχο φορτηγών οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Όρος Αιγάλεω, με στόχο την αποτροπή αυθαίρετης απόρριψης αποβλήτων, διαπίστωσε την Παρασκευή 06.10.2017 σοβαρή και μεγάλης έκτασης περιβαλλοντική ρύπανση.

Διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι εναποθέτουν όγκους κάθε λογής αποβλήτων (προϊόντα κατεδαφίσεων από οικοδομική δραστηριότητα, ογκώδη απόβλητα, κλπ.), καταπλακώνοντας μέχρι και ελαιόδεντρα, στη θέση Χωράφα Σχιστού, μεταξύ του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό και της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων.

Μάλιστα οι αποθέσεις γίνονται ακόμη και στον αποκατεστημένο Χώρο Ανεξέλγκτης Διάθεσης Αποβλήτων Κερατσινίου. Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης υφίσταται σοβαρός κίνδυνος κατολίσθησης του απορριμματικού όγκου που έχει συγκεντρωθεί, απειλώντας τις ζωές των διερχόμενων οδηγών. Επικρατεί έντονη δυσοσμία από την αποσύνθεση των αποβλήτων.

Με πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ υποβλήθηκε σχετικό υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά όλες οι αρμόδιες αρχές (Δασαρχείο, Αστυνομία και Περιφέρεια) προκειμένου να ενεργήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.


Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά
τηλ. επικοινωνίας: 210-4015451 φαξ: 210-4015452